EU toivoo Espanjan ja Katalonian selvittävän välinsä itse
Euroopan parlamentti asettui selkeästi Espanjan hallituksen ja maan perustuslain tueksi, kun se keskusteli keskiviikkona Kataloniasta.
Samalla voimankäyttö sunnuntaisen kansanäänestyksen yhteydessä tuomittiin laajasti.
– Kukaan ei suhtaudu kevyesti sunnuntain tapahtumiin. Silti yksipuoliset päätökset, kuten itsenäisyysjulistus suvereenista valtiosta, ovat vastoin Euroopan laillista järjestystä ja lietsovat vaarallista jakoa, summasi puhemies Antonio Tajani keskustelun päätteeksi.
Espanjan hallitusta ja Katalonian aluehallintoa rohkaistiin avaamaan keskusteluyhteys. Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan komissio lähtee edelleen siitä, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta.
Maanantaisen lausunnon tapaan Timmermans toisti, ettei väkivalta voi koskaan olla vastaus tai väline. Tämä tiedetään Euroopassa hyvin, hän muistutti.
Euroopan unionille on soviteltu välittäjän roolia Espanjan keskushallinnon ja Katalonian välille, mitä myös vihreät toivoivat keskiviikkona Strasbourgissa. Timmermansin mukaan avaimet kiristyneen tilanteen avaamiseen ovat kuitenkin espanjalaisilla.
– Ainoa mitä tarvitaan on poliittinen tahto, Timmermans sanoi.
Maan pääministerin Mariano Rajoyn EU-puolue parlamentissa on EPP, johon myös muun muassa kokoomus kuuluu.
EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber sanoi puolueen tuomitsevan väkivallan poliittisena välineenä ja pahoitteli loukkaantuneiden kansalaisten ja poliisien puolesta.
– Historia on opettanut meille, että väkivalta ei ole koskaan vastaus.
Samalla hän muistutti, että Eurooppa on rakennettu oikeuden kunnioittamiselle.
– Mahdollisuus osoittaa mieltä on demokratian erottamaton ja toivottu osa. Mielen osoittaminen ei kuitenkaan voi korvata demokraattista päätöksentekoprosessia.
– Massamielenosoitukset Barcelonassa eivät muuta Espanjan perustuslakia.
Hän varoitti katalonialaisia myös seurauksista EU-suhteeseen. Jos Katalonia jättää Espanjan, se jättää hänen mukaansa myös EU:n ja sisämarkkinat.