EU-huippukokous suhtautui varauksella itänaapureiden jäsenyystoiveisiin – "Tämä ei ole kauneuskilpailu EU:n ja Venäjän välillä"
EU:n itäisten kumppanien mahdollisuus liittyä Euroopan unioniin on vielä pitkän juoksun päässä.
Perjantaina pidetty itäisten kumppanien ja EU-maiden huippukokous ei tuonut itäisille maille lupauksia kohti jäsenyyttä.
Sen sijaan Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä saivat EU-mailta vahvistuksen siitä, että ne ovat sitoutuneita yhteistyöhön.
Venäjän kyljessä elävien valtioiden asema on hankala, koska Venäjä katsoo niiden kuuluvan vanhoina neuvostovaltioina edelleen etupiiriinsä.
EU-johtaja toisensa jälkeen mainitsi ennen kokousta, ettei itäinen kumppanuus ole suunnattu ketään vastaan.
Samalla muistutettiin, että jokaisella maalla pitää itsellään olla mahdollisuus valita kumppaninsa.
– Tämä ei ole geopoliittinen kauneuskilpailu Venäjän ja EU:n välillä, vaan aitoa kumppanuutta suvereenien maiden välillä, muotoili huippukokouksia johtava Donald Tusk.
Pääministeri Theresa May on esiintynyt Venäjän suhteen tiukasti, ja jatkoi nytkin tiukalla linjalla.
”Vihamielisten valtioiden kuten Venäjän” toimia pitää hänen mukaansa seurata avoimin silmin, sillä tahojen tarkoituksena on heikentää alueen maiden yhteistä vahvuutta.
Britannia kertoi ohjaavansa alueelle lähivuosina 112 miljoonaa euroa disinformaation torjuntaan.
Venäjä rakentaa ympärilleen Euraasian liittoa, jonka jäsenyys sulkee pois mahdollisuuden tehdä tiivistä yhteistyötä EU:n kanssa.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi, ettei Venäjä katso tiivistyvää yhteistyötä hyvällä, vaan se näyttäytyy sille nollasummapelinä.
Venäjä rakentaa ympärilleen Euraasian liittoa, jonka jäsenyys sulkee pois mahdollisuuden tehdä tiivistä yhteistyötä EU:n kanssa.
Liittoon kuuluvilla Valko-Venäjällä ja Armenialla on siten heikommat mahdollisuudet rakentaa suhteitaan EU:hun.
Kaikkein voimakkaimmin Venäjän vaikutuksessa on Valko-Venäjä, jonka presidentti Aleksandr Lukashenko ei osallistunut perjantaina kokoukseen.
Pisimmällä yhteistyössään ovat Ukraina, Moldova ja Georgia, joilla on EU:n kanssa assosiaatiosopimus ja viisumivapaus.
Armenian kanssa EU on tehnyt räätälöidyn sopimuksen, joka jättää sille tilaa olla mukana Euraasian unionissa.
– Armenia on kyllä kiinnostunut läheisemmistä suhteista EU:n kanssa, mutta on joutunut priorisoimaan Venäjä-suhteita, koska turvallisuussyistä se on riippuvainen Venäjästä, Raik arvioi.
EU tukee kumppaneita, koska se katsoo, että itäisten naapurien hyvä kehitys parantaa koko alueen vakautta.
Varsinkin Ukraina olisi toivonut EU:lta selkeämpää visiota maan mahdollisuudesta EU-jäsenyyteen.
Presidentti Petro Poroshenkon kahden kesken tavannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi patistaneensa Ukrainaa kitkemään tomerammin korruptiota.
– Korostin, että tämä on se uudistus, jossa pitää päästä eteenpäin.