Etelä-Pohjanmaalla otetaan niskalenkkiä kannatusluvuista: “Jos meno jatkuu tällaisena, vaalituloksesta tulee gallupeja parempi“

Eduskuntavaalit

– Vaalikuplassa kaikki tuntuu hyvältä, mutta viime päivien tunnelmat osoittavat, että keskustan matalat luvut kannatuskyselyissä eivät näy myöskään kentällä Etelä-Pohjanmaalla, kehui Irene Turenius keskustan vaalikiertueella perjantaina Seinäjoella.

Hän uskoo, että ratkaiseviksi kysymyksiksi vaaleissa nousevat vihreiden korostamat ilmastoasiat sekä perussuomalaisten mieliaihe maahanmuutto.

– On tosi harmi, ettei näistä kahdesta aiheesta päästä keskustelemaan maltillisen sivistyneesti. Propagandan röyhkeys yllätti, Irene Turenius kertoi ja toivoi koulutuskysymyksille enemmän näkyvyyttä.

Ehdokkaiden paneutumista vaalityöhön ihasteli Eila Turenius.

– Keskustan ehdokkaat jaksavat kiertää todella ahkerasti, ja siitä heille iso tunnustus.

Tero Vuorenmäki oli positiivisesti yllättynyt vaalitilaisuuksien väkimäärästä. Kuinka loppusuora vaikuttaa vaalien lopputulokseen, on hänen mukaansa arpapeliä.

– Jos meno jatkuu tällaisena, keskustan vaalituloksesta tulee kannatuslukuja parempi, Vuorenmäki ennusti arvostellen monien muiden tapaan vihreitä ja perussuomalaisia populistisuudesta.

– Ihmiset liikkuvat ja ovat kiinnostuneita kuulemaan ehdokkaita enemmän kuin ennen. Epävarmoja äänestäjiä tuntuu olevan nyt paljon. Erityisesti heidät pitäisi saada liikkeelle, jotka ovat jäämässä nukkuvien puolueeseen, sanoivat Riitta Inkilä ja Pirjo Puskala.

Puskala harmitteli sitä, ettei kukaan puhu maataloudesta näissä vaaleissa. Inkilä toivoi, että hoitajamitoituksessa kuunneltaisiin enemmän asiantuntijoita.

– Ilmastonmuutos on tärkeä asia ja yritämme elää sen mukaan, että muutos saadaan pysäytettyä. Aiheesta käytävä keskustelu on kuitenkin mennyt mahdottomaksi. Vastaavasti eläkeläisten asioita ei kukaan tunnu painottavan. Meillä on kuitenkin 1,5 miljoonaa eläkeläistä, joista lähes 300 000 elää köyhyysrajan alapuolella, sanoivat puheenjohtaja Juha Sipilää kuuntelemaan saapuneet Raija ja Juhani Savela.

Heidän mukaansa moni eläkeikää lähestyvä elää sen harhan varassa, että eläkkeelle jäätäessä sekä tulot että veroprosentti laskevat.

– Tulot laskevat mutta veroprosentti päinvastoin nousee, koska esimerkiksi työtulovähennys jää pois, Juhani Savela muistutti.

– Vaalikuplassa tunnelmat ovat aina hyvät mutta niin ne ovat kentälläkin, iloitsivat seinäjokiset Irene (vas.) ja Eila Turenius. (Kuva: Jorma Uusitalo)