Erkki Virtanen Ylelle: "Naisen 83-sentin euro on huuhaata"

Tasa-arvo

Ex-kansliapäällikkö Erkki Virtanen suomii Yle Uutisten kolumnissa rankasti keskustelua naisten 83-sentin eurosta. Hän virnuilee ”tasa-arvoilijoille”, että palkkaero, jota ei ole olemassakaan, pitäisi kuitenkin poistaa.

– Kun kovin monet tuntuvat uskovan tuohon ”Naisen euro on 83 senttiä” -huuhaaseen, ajattelin kertoa, mikä on totuus. Jos totuudella on tässä hulinassa nyt mitään merkitystä, Virtanen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että Suomessa on 30 vuotta ollut voimassa tasa-arvolaki. Se määrää yksiselitteisesti, että samasta työstä sama palkka, sukupuolesta riippumatta.

– Ja lakia noudatetaan, mukisematta.

Virtanen myöntää, että tilastot eivät valehtele. Palkkaerot johtuvat lähes yksinomaan siitä, että naisia työskentelee paljon ns. matalapalkka-aloilla, esimerkiksi hoiva-aloilla, kaupoissa ja niin edelleen. Miehiä on töissä enemmän korkean palkan aloilla insinööreinä, juristeina, paperikoneen pyörittäjinä… .

– Kun palkat lasketaan yhteen ja jaetaan sukupuolen mukaan, tuloksena on juuri tuo naisten alimittainen euroa. Tilastot eivät siis todellakaan valehtele, tulkitsijat sitäkin enemmän, Virtanen pamauttaa.

Ja lisää, että tasa-arvokiihkoilijoista fiksuimmat totuuden varmasti tietävätkin.

– Mutta jättävät tietysti kertomatta, ei sovi aatteeseen, kolumnisti letkauttaa.

Virtanen aprikoi, miten semmoisen ongelman voi poistaa, jota ei edes ole.

– Tasa-arvoilijat eivät ole koskaan kertoneet omia vaihtoehtojaan.

Virtanen sanoo itse keksineensä kaksi tapaa. Toisessa kaikille maksettaisiin samaa palkkaa, tekevätpä he mitä hyvänsä. Täyspäivätyötä tekevien suomalaisten vuosipalkka on noin 40 000 euroa. Matalapalkka-alojen palkat pitäisi nostaa tälle tasolle ja pudottaa korkeammat palkat samalle tasolle, jotta palkkatasa-arvo toteutuisi.

Virtanen toteaa, että tämä ei taida olla realistinen malli.

Toisessa vaihtoehdossa miehiä estettäisiin kouluttautumasta korkeapalkkaisiin ammatteihin ja naisia pakotettaisiin ko. aloille. Tätäkään vaihtoehtoa Virtanen ei pidä realistisena.

– Tunnustan siis, että olen kädetön tämän samapalkkaisuusongelman ratkaisemisessa. Toivottavasti nämä tasa-arvoilijat pikaisesti paljastavat, miten he tämän tärkeän tasapalkkatavoitteen ovat tosiolevaisessa oikein ajatelleet toteuttaa. Päästäisiin hommiin, Virtanen kirjoittaa.

Erkki Virtanen on pitkäaikainen valtiovarainministeriön virkamies, joka 1990-luvun lamavuosina toimi Raimo Sailaksen aisaparina. Virtanen jäi eläkkeelle työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön tehtävistä.

Erkki Virtasen Yle-kolumni