Kommentti: Kun eläköitynyt virkamies nosti kädet pystyyn naisten ja miesten palkkaeroissa

Kommentti

Työ ja elinkeinoministeriön eläkkeelle jäänyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen kirjoitti hämmentävän kolumnin naisten ja miesten palkkaeroista.

Ylen verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan Virtanen lyttää väitteen, jonka mukaan palkkaerojen perusteella naisten euro on 83.

Hän kertoo, että usein julkisuudessa oleva tieto on kyllä tilastojen mukaan totta, mutta johtuu lähes yksinomaan alakohtaisista eroista.

­– Naisia työskentelee paljon ns. matalapalkka-aloilla, siis lähinnä palvelusektorilla eli hoiva-alalla, kaupoissa ja niin edelleen. Miehiä taas on töissä enemmän korkean palkan aloilla insinööreinä, juristeina, paperikoneen pyörittäjinä ja niin poispäin, Virtanen tiivistää.

Kiinnostavaa, mutta tuttua tietoa todennäköisesti jokaiselle vähänkään palkkaeroihin perehtyneelle uutisia lukevalle kansalaiselle.

Virtasen kolumnin pihvin luulisikin olevan siinä, että entinen kansliapäällikkö lupaa pohtia, mitä palkkaerolle voisi tehdä.

Tässä kohtaa iskee pettymys.

Virtanen antaa palkkaerojen poistamiselle kaksi keinoa. Joko aletaan maksaa kaikille töistä riippumatta täsmälleen samaa palkkaa tai pakotetaan miehet matalapalkka-aloille ja naiset hyväpalkkaisiin hommiin.

Vertailtuaan kahta äärimmäisen populistista tapaa palkkaerojen poistamiseen, Virtanen nostaa kädet pystyyn.

­– Tunnustan siis, että olen kädetön tämän samapalkkaisuusongelman ratkaisemisessa. Toivottavasti nämä tasa-arvoilijat pikaisesti paljastavat, miten he tämän tärkeän tasapalkkatavoitteen ovat tosiolevaisessa oikein ajatelleet toteuttaa. Päästäisiin hommiin, Virtanen irvailee.

Palkkaerot ovat monimutkainen vyyhti. Jokainen solmulle mennyttä lankakerää selvittänyt tietää kuitenkin, että selvää ei tule, ellei ollenkaan näe vaivaa.

Entinen kansliapäällikkö jättää kokonaan pohtimatta perusasioita kuten kysymyksiä siitä, miksi naisvaltaiset alat ovat matalapalkattuja tai miksi naiset hakeutuvat näille aloille.

Lisäksi Virtanen sivuuttaa täysin alakohtaiset palkkaerot.

Virtanen ei kerro esimerkiksi Suomen Ekonomien selvityksestä, jonka mukaan naisekonomeilla on keskipalkka vain 75 % miesekonomien vastaavasta, eikä tätä eroa ole saatu kavennettua lainkaan 15 vuoden aikana.

Nuoren naisen sydäntä lämmittää, kun pitkän uran tehneet iäkkäämmät herrasmiehet osallistuvat keskusteluun naisten ja miesten palkkaeroista.

Voisi nimittäin ajatella, että tällaisten julkisten puheenvuorojen myötä keskusten taso nousisi.

Valitettavasti tällä kertaa tuli huti.