Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Kirkko
Mari Leppäsen mukaan kirkosta ei pidä ajaa ketään pois. Hän haluaa, että kirkosta välittyvät armolliset kasvot riitelevien kasvojen sijaan. (Kuva: Tuija Hyttinen/Kirkon mediapankki)

Eri tavalla ajattelevien demonisointi on pelottavaa, sanoo piispa Mari Leppänen – Mutta mitä jos ihmiset ovat eri mieltä hänen kanssaan?

Piispan mukaan meiltä kaikilta vaaditaan ymmärrystä ja tietoisia päätöksiä, että mahdumme edelleen samaan pöytään
Samuli Vänttilä 25.12.2024 10:00, muokattu 20.12.2024 14:40
a– a+
Kirkko

Onko meillä enää hyvää tahtoa? Haluammeko enää edes yrittää tulla samaan pöytään?

Sellaisia kysymyksiä Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen soisi suomalaisten pohtivan tänä jouluna.

Kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin aikoihin. 

Asenteiden kärjistymistä ja vastakkainasettelun voimistumista on ollut näkyvissä jo pitkään. Jaamme toisemme meihin ja teihin. Poteroidumme kupliin, joista ei edes yritetä kurkata toiselle puolelle muuten kuin terävät piikittelyt mielessä. Lucia-neidon ihonvärikin nostatti esiin rumaa ja ikävää rasismia.

– Luulen, että aika moni kokee tämän kaiken vastakkainasettelun hirveän uuvuttavana ja väsyttävänä, Leppänen huokaa.

Polarisaatiosta on Leppäsen mukaan puhuttu viime vuosina paljon. Siitä huolimatta tuntuu, ettei keskustelua ole käyty tarpeeksi.

Hänen mukaansa polarisaatio on siitä erikoinen ilmiö, ettei moni tavallinen suomalainen välttämättä tunnista olevansa osa sitä. 

Moni allekirjoittaa sen, että naapurin kanssa tehdään yhteistyötä, vaikka hänen kanssaan oltaisiin kuinka eri mieltä tahansa. 

Negatiivinen keskusteluilmapiiri, toisten leimaaminen ja poteroihin asettuminen tekevät kuitenkin ihmisten välille karkeita rajalinjoja ilman, että ihmiset sitä itsekään huomaavat.

Syitä on tietenki monia. Viestintäympäristön muutos ja sosiaalinen media niistä suurimpina. Yhtenäiskulttuurin ajat ovat jääneet taakse jo kauan sitten.

– Välillä mietin, kuinka paljon kärjistyneessä ilmapiirissä on sellaista, että me olemme käyttövoimaa joillekin taustavoimille, jotka tietoisesti haluavat asettaa meitä vastakkain, Leppänen pohtii.

Huolestuttavaa se on siksi, että kehitys nakertaa pala palalta suomalaisten turvallisuuden tunnetta ja luottamusta. Toivon tilalle tulee toivottomuus, mikä ei usein johda mihinkään hyvään.

Mari Leppänen
Moni ihminen on väsynyt jatkuvaan polarisaatioon, piispa Mari Leppänen uskoo. Kuva: Kirkon mediapankki

Toivoa ei kuitenkaan ole menetetty, Leppänen näkee.

Hän korostaa, että yhteinen pöytä on ollut suomalaisen yhteiskunnan yksi kulmakivistä pitkään. Joulun aikaan voitaneen puhua yhteisestä joulupöydästä, jonka ääreen kaikki ovat mahtuneet.

Hän uskoo, että suomalaiset haluavat pyrki siihen edelleen. Ja edelleen se on myös mahdollista.

– Se vain vaatii meiltä kaikilta ymmärrystä ja ihan tietoisia päätöksiä, että haluamme toimia sen eteen.

Leppäsen mukaan kaikki lähtee siitä, olemmeko kiinnostuneita myös niitä ihmisistä, jotka ovat erilaisia kuin oma lähipiiri. Hakeudummeko eri tavalla uskovien, eri tavalla ajattelevien, eri tapoja noudattavien ja erinäköisten ihmisten seuraan?

– Minusta hyvä neuvo on edelleen kommentti, jonka kuulin vuosia sitten toimiessani vähän aikaa kunnallispolitiikassa. Eräs kokenut poliitikko sanoi kerran minulle, että jos, Mari, haluat johonkin vaikuttaa, niin ystävysty eri tavalla ajattelevien kanssa. 

Nykypäivän suomalaisilta tuntuu kuitenkin toisinaan puuttuvan hyvää tahtoa, Leppänen miettii. 

Hänen mukaansa hyvää tahtoa tarvitaan kaikkein eniten siellä, missä ihmiset ovat eri linjoilla.

– Hyvä tahto on sitä, että halutaan sietää erilaisuutta. Toivotaan toiselle hyvää, vaikka ei ajateltaisi samalla tavalla. Se tuo vakautta, rauhaa ja turvallisuutta.

Leppänen tähdentää, että eri mieltä oleminen on monella tavalla hyvä asia.

– Jotenkin me usein ajattelemme erilaiset mielipiteet tai eriävät näkemykset kielteisinä, mutta ei se tietenkään niin mene. Ne kuuluvat demokratiaan. Vastakkaiset näkemykset ja poliittiset konfliktit vievät usein asioita eteenpäin.

Vaatimus samanmielisyydestä on Leppäsen mukaan asia, jota ei kannata koskaan ihannoida. Se on syytä muistaa hänen mielestään kaikkien.

– Sellaisessa maailmassa, jossa on vain yksi sallittu totuus ja sen ympärillä hiljaisuutta, siellä on myös vaientamisesta, kontrollia ja pelkoa. Pelottavinta minun mielestäni on se, jos me demonisoimme eri tavalla ajattelevia.

Mari Leppänen
Tärkeintä on hakeutua eri tavalla ajattelevien ihmisten seuraan, Mari Leppänen sanoo. Kuva: Tuija Hyttinen/Kirkon mediapankki

On kuitenkin syytä muistaa, että Leppänen on tietyllä tavalla myös itse polarisoituneen ilmapiirin yksi osapuoli.

Piispana hän on vallankäyttäjä kirkossa, jonka arvoja huomattava osa suomalaisista ei jaa. Puheet Jeesuksesta, toivosta ja armosta ovat teemoja, joita moni ei halua edes kuulla.

Kirkon sisällä Leppänen mielletään liberaaliin siipeen. Hän on myös tehnyt aktiivisesti pesäeroa konservatiivikristillisen herätysliiketaustansa ajattelutapoihin.

Miten Leppänen suhtautuu heihin, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä?

Ihan ensimmäiseksi Leppänen haluaa korostaa, ettei jako liberaaleihin ja konservatiiveihin ole hirveän hedelmällinen lähtökohta. Kategorisoinnit ovat aina karkeita yleistyksiä eivätkä ne välttämättä kuvaa ihmisten ajattelutapojen todellisuutta.

Toiseksi hän sanoo, että kirkon viesti on kutsu yhteyteen, ei ulos sulkeminen.

– Se on myös minun ajatukseni. Kirkosta ei pidä ajaa ketään pois. Haluan, että kirkosta välittyvät armollisen Jumalan kasvot eivätkä riitelevät kasvot, jotka rajaavat ja jaottelevat ihmisiä.

Leppäsen mukaan kirkon siipien alle mahtuu eri tavalla ajattelevia.

– Ajattelen, ettei kirkko ole liberaalien tai konservatiivien kirkko, ei naisten tai miesten kirkko, ei herätysliikkeiden kirkko. Tämä on Kristuksen kirkko, ja se yhdistää meitä kaikkia.

Suvaitsevaisuus eri tavalla ajattelevia kohtaan ei kuitenkaan Leppäsen mukaan tarkoita, että kaikkea pitäisi hyväksyä.

Epäkohdista, hädästä ja epäoikeudenmukaisuudesta vaikeneminen rikkovat hänen mielestään ihmisten välistä hyvää tahtoa. Kärsijöitä ovat usein he, jotka ovat heikommassa asemassa.

Ja vaikka kirkko kätkee sisäänsä lukemattomia erilaisia ajattelutapoja ja oppisuuntia, joihinkin yhteisiin arvoihin pitää Leppäsen mukaan kaikkien sitoutua.

Sellaisiksi ydinarvoiksi hän listaa muun muassa jokaisen lähimmäisen näkemisen Jumalan kuvana. Myös Raamatun opetukset lähimmäisen kohtelusta ovat hänen mukaansa tärkeitä.

Niin yhteiskunnassa kuin kirkossakin pitää Leppäsen mukaan voida sanoa ääneen, että jokin asia on väärin

– Kysymys on meidän arvoistamme. Ajattelen, että kirkon tehtävä on kertoa kristillisestä arvopohjasta käsin, mitä mieltä se on asioista.

Mari Leppänen
Ihmiset etsivät lohdun ja turvan sanoja monien nykyajan suurien ongelmien ja ahdistusten keskellä, Mari Leppänen kertoo. Kuva: Jussi Vierimaa/Kirkon mediapankki

Siitä kuitenkin voidaan kiistellä loputtomiin, mikä on kristillisen arvopohjan mukaan oikea linja. Näkemykset esimerkiksi suhtautumisesta avioliittoon jakavat kirkkoa voimakkaasti. 

Leppäsen mukaan sitäkään ei pidä pelätä. Asioista pitää toisinaan keskustella niin kauan kuin tarvetta on. Se vaatii kaikilta osapuolilta kärsivällisyyttä.

– Kirkon 2 000 vuotiseen historiaan on mahtunut monenlaisia vaiheita, jolloin on jouduttu etsimään yhteistä näkemystä vaikeisiin asioihin. Ajattelen, että nyt meillä on edessämme tämän ajan vaikeat kysymykset. Siinä ei ole mitään uutta.

Kiistojen keskellä Leppänen haluaa kiinnittää huomiota enemmän siihen, mikä eri tavalla ajattelevia yhdistää. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Toinen vaihtoehto olisi keskittyä ihmisiä erottaviin asioihin. Leppäsen mukaan se kuitenkin helposti vain lisää erimielisyyttä. Siksi hän ei halua valita sitä.

Polarisaatio ei ole ainoa nykyajan ihmistä riepova ongelma.

Hetkittäin tuntuu, että ilmapiiri on mustanaan huolia, tuskaa ja ahdistusta. On ilmastonmuutosta, Ukrainan sotaa, maailmanpolitiikan kehityssuuntia, eriarvoisuutta, mielenterveyden ongelmia, väkivaltaa…listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Leppäsen mukaan se näkyy myös kirkossa. Avuntarve esimerkiksi diakoniatyössä on kasvanut. Ihmiset myös etsivät lohdun ja turvan sanoja kirkon muissa tilaisuuksissa.

Mitä kirkko siis haluaa sanoa ihmisille juuri tänä jouluna?

Leppänen miettii hetken. Sitten hän sanoo, että joulu on aina tullut sanomansa kanssa juuri sellaiseen maailmaan, millainen se kulloinkin on sattunut olemaan. Toisinaan se on sodan maailma, toisinaan rauhan maailma ja toisinaan suuren epävarmuuden maailma.

– Olennaista on enkelin sanat jouluevankeliumissa, että älkää pelätkö. Se ei ole käsky, vaan vapautus siitä, että kaikesta huolesta ja hädästä huolimatta meidän ei tarvitse pelätä. Jumala antaa meille rauhan, toivon, turvan ja ilon.

Mari Leppänen vihittiin Turun arkkihiippakunnan piispaksi helmikuussa 2021. Virkaan vihkimisen toimitti silloinen arkkipiispa Tapio Luoma. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Mutta kuuleeko sitä sanomaa enää kukaan?

Kirkkoon kuuluu entistä harvempi. Sunnuntaiaamuisin kirkon penkeissä on varsin hiljaista.

Leppänen myöntää, että kirkko ja yhteiskunta elävät muutosten keskellä. Hän kuitenkin korostaa, ettei ihmisten kaipuu hengellisten asioiden pariin ole kadonnut minnekään.

Turun arkkihiippakunnan alueelta on kantautunut piispan korviin viestejä, että kävijöitä on ollut joulun ajan tilaisuuksissa aiempia vuosia enemmän.

– On ihan totta, että joulun alla kaupallisuus jyllää, mutta silti tässä ajassa korostuu myös ihmisten tarve levolle, pysähtymiselle ja perimmäisten kysymysten pohtimiselle. Kirkko on paikka, jossa sellaiselle on edelleen tilaa.

Lue myös

Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat

Kaksi ilmansuuntaa tuo tuulen mukana puhtainta ilmaa
12.7.2025 23:00

Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi

Adolf Hitler kirjoitti manifestinsa pääosin vankeudessa
12.7.2025 22:30

Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen

Silmäasema: Kuivat piilolinssit eivät päästä tarpeeksi happea silmän pinnalle, mikä voi altistaa erilaisille tulehduksille
12.7.2025 22:00

Aihetunnisteet

hengellisyys kirkko mari leppänen piispa polarisaatio Politiikka uskonto yhteiskunta

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste