Entisen neuvostoblokin autokraatit ottavat ilon irti Elon Muskin USAID-puhdistuksesta
Entisten neuvostomaiden itsevaltaiset hallitukset ovat ottaneet ilon irti Yhdysvaltain kehitysyhteistyöviraston (USAID) alasajosta, brittilehti Guardian raportoi.
Miljardööri Elon Musk, jonka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt johtamaan ”Hallinnon tehokkuuden virastoa” (Doge), on kutsunut USAIDia ”rikollisjärjestöksi” ja luvannut tuhota viraston.
Myös Trump on vaatinut viraston sulkemista. Trumpin hallinto on jo määrännyt tuhansia ulkomailla työskenteleviä työntekijöitä palaamaan Yhdysvaltoihin, ja ulkomaanapu on jäädytetty kolmeksi kuukaudeksi.
USAID toimii noin 120 maassa. Sillä on runsaan 42 miljardin dollarin vuosibudjetti, jolla rahoitetaan kehitysyhteistyöhankkeita ja ruoka-apua eri puolella maailmaa. Entisissä neuvostomaissa USAID on jakanut apua ja auttanut kansalaisyhteiskunnan rakentamisessa 1990-luvulta alkaen.
Entisen neuvostoblokin itsevaltaiset hallinnot ovat pitkään vastustaneet Yhdysvaltojen tukea maidensa demokratiaa edistäville toimijoille. Nyt ne näkevät ensimmäistä kertaa Washingtonissa liittolaisen, joka tukee USAIDin ja sen edunsaajien tukahduttamista.
Monet entisten neuvostomaiden hallinnot ovat vaatineet Elon Muskilta tietoja USAIDin avunsaajista ja uhkailleet niitä sekä viraston työntekijöitä tutkinnoilla ja vankeudella, Guardian kertoo.
Slovakian pääministeri Robert Fico on lähettänyt Muskille kirjeen, jossa hän pyysi tätä jakamaan tietoja maassa työskennelleistä ”kansalaisjärjestöistä, tiedotusvälineistä ja yksittäisistä toimittajista”.
− On kiistatonta, että USAIDin taloudellisia resursseja käytettiin myös poliittisiin tarkoituksiin Slovakiassa poliittisen järjestelmän vääristämiseksi ja tiettyjen poliittisten puolueiden suosimiseksi, hän kirjoitti.
Unkarin pääministerin Viktor Orbánin mukaan hänen hallituksensa käy ”rivi riviltä” läpi USAIDilta varoja saaneet paikalliset järjestöt. Orbén väitti USAIDin jakamaa tukea vasemmistolaiseksi salaliitoksi, joka suunnittelee hänen hallituksensa kaatamista.
− Nyt on hetki, jolloin nämä kansainväliset verkostot on purettava, ne on lakaistava pois, Orbán sanoi.
− On välttämätöntä tehdä heidän olemassaolonsa laillisesti mahdottomaksi.
Venäjällä valtionduuman puhemies Vjatšeslav Volodin sanoi, että hallituksen pitäisi pyytää luettelo USAIDilta rahoitusta saaneista henkilöistä ja että heidät pitäisi saada ”julkisesti tunnustamaan ja katumaan Punaisella torilla”.
− Jos he [Yhdysvaltain nykyinen hallinto] ovat julistaneet USAIDin vihollisjärjestöksi, heidän tulisi antaa nimet, Volodin sanoi.
− Kongressi lähettää meille luettelon, ja me luovutamme sen FSB:lle.
Kirgisiassa presidentti Sadyr Japarov on ilmaissut tukensa Muskin ehdotukselle sulkea Yhdysvaltain rahoittamat radio- ja radioyhtiöt Radio Free Europen/Radio Libertyn (RFE/RL) sekä Voice of American.
Guardianin mukaan kahdessa entisessä neuvostomaassa on kuulusteltu ulkomaiden kansalaisia osana osana USAIDiin ja sen paikallisiin työntekijöihin kohdistuvaa tutkintaa.
USAIDin nykyiset ja entiset virkamiehet sekä Yhdysvaltain ulkoministeriö ovat varoittaneet, että tuen päättyminen USAIDin työntekijöiltä on asettanut heidät vaaraan riskialttiissa ympäristössä.
Guardianille puhuneen amerikkalaisvirkamiehen mukaan tilanne avaa herkulliset mahdollisuudet ulkomaisten tiedustelupalvelujen rekrytointipyrkimyksille.
USAIDin alasajon vanavedessä monet alueen maat ovat ilmoittaneet myös suunnittelevansa lainsäädäntöä ulkomaista rahoitusta saavien järjestöjen lakkauttamiseksi.
Georgian viranomaiset ovat luvanneet ottaa käyttöön uusia mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa koskevia rajoituksia vedoten USAIDin avun jäädyttämiseen.
− Maailmanlaajuinen USAID-skandaali… on tehnyt selväksi, että meidän tulee ottaa maamme täysin takaisin, sanoi Georgialainen unelma -puolueen pääsihteeri Mamuka Mdinaradze viime keskiviikkona.
Georgian hallitus on kertonut lakiesityksestä, joka ”määrittäisi median objektiivisuuden ja eettiset standardit” ja kieltäisi tiedotusvälineiden ulkomaisen rahoituksen kokonaan. Toinen lakiesitys poistaisi valtion velvollisuuden ottaa kansalaisyhteiskunta mukaan lainsäädäntötyöhön.
Lakiesityksistä kertoessaan Mdinaradze ylisti Trumpia todeten, että Yhdysvaltain uusi hallinto puhuu nyt ”avoimesti suuresta pahasta”, joka johtuu USAID:sta.
USAIDin perusti Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy vuonna 1961. Yksi sen alkuperäisistä tehtävistä oli taistella Neuvostoliiton vaikutusvallan leviämistä vastaan eri puolilla maailmaa.