Ensin subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin ja nyt rajaus aiotaan purkaa – kunnissa suunnitellaan jo uusien päiväkotien rakentamista

Hallitus kaavailee, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttava laki tulee voimaan vuoden kuluttua
Varhaiskasvatus

Opetus- ja kulttuuriministeriö elvyttää subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Ministeriö kaavailee, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttava laki tulee voimaan vuoden kuluttua elokuussa. Lainmuutosta koskevan esityksen lausuntokierros päättyi torstaina.

Muutoksen jälkeen jokaisella lapsella olisi jälleen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus rajasi päivähoito-oikeutta viime vaalikaudella.

Vuonna 2016 voimaan tulleen rajauksen myötä lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Keskusta on myös Antti Rinteen (sd.) hallituksessa.

Hallituksen mukaan lainmuutos lisäisi lasten yhdenvertaisuutta ja turvaisi laajuudeltaan yhtäläisen varhaiskasvatuksen saatavuuden.

Lausunnonantajat suhtautuivat subjektiivisen päivähoidon paluuseen myönteisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vastaan haraa muun muassa kuntien etujärjestö Kuntaliitto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön keväällä tekemän kyselyn mukaan 155 kuntaa rajoitti päivähoito-oikeutta. Kyselyyn vastasi 249 kuntaa.

Oikeutta rajanneita olivat muun muassa Oulu ja Kuopio. Molemmista arvioidaan, että oikeuden palauttaminen aiheuttaisi sekä henkilöstö- että tilatarvetta.

Oulussa poistettiin käytöstä kaksi vanhaa, huonokuntoista päiväkotia päivähoidon rajaamisen myötä.

Varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen kertoo, että nyt kaupunki suunnittelee yhden tai kahden uuden päiväkodin avaamista.

Niihin mahtuisi iästä riippuen 60–80 lasta. Syksyllä kaupunkiin on jo perustettu kolme uutta päiväkotia.

Oulussa on tällä hetkellä osa-aikaisessa hoidossa noin tuhat lasta.

Rissanen arvioi, että määrästä yli puolet siirtyisi muutoksen myötä kokoaikaiseen päivähoitoon. Näiden lasten osalta tarvittavien työntekijöiden määrä kaksinkertaistuisi.

Tilannetta ei auta se, että Oulussa on jo nyt pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja etenkin lyhytaikaisista sijaisista.

Kuopiossa tilanne on samankaltainen kuin Oulussa. Kuopiossa on avattu kolme uutta päiväkotia ja kymmeniä uusia ollaan rakentamassa lähivuosina.

Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi kertoo, että tällä hetkellä osa-aikaisessa hoidossa on 430 lasta.

– Olemme arvioineet, että noin puolet lapsista siirtyy muutoksen myötä kokopäivähoitoon. Kustannukset ovat reilun miljoonan, se kattaa lisätilat ja henkilökunnan lisän, Parkkisenniemi sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettajista on ollut pulaa alueella jo jonkin aikaa, erityisen paha tilanne on maaseutualueella.

Parkkisenniemi uskoo, että tilanne pahenisi muutoksen myötä.

Opettajia on houkuteltu muun muassa kuukausipalkan reilun sadan euron korotuksella viime tammikuussa. Uusia korotuksia ei tällä hetkellä ole suunnitteilla.