Ennätyksellisen laaja maastopalo on saatu hallintaan Kaakkois-Australiassa

Pääministeri Morrisonin suosio on romahtanut, käy ilmi mielipidetiedustelusta. Vielä toukokuussa hän vei puolueensa voittoon parlamenttivaaleissa.
Australian palot

Australian Uudessa Etelä-Walesissa kansallispuistossa riehunut suurmetsäpalo on saatu hallintaan, paikallinen palokunta kertoo. Johtavan palopäällikön mukaan palo jatkuu pienellä alueella, mutta sen rajaaminen näyttää lupaavalta.

Palo on riehunut liki kolme kuukautta Gosper Mountainin alueella noin sata kilometriä Sydneystä luoteeseen. Se levisi yhteensä 800 000 hehtaarin alueelle.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan kyse on Australian historian suurimmasta yhdestä pisteestä alkaneesta maastopalosta.

– Jotkin ruohikkopalot ovat olleet laajempia, mutta tämä on selvästi suurin metsäpalo Australian historiassa, kertoo lehdelle maastopalojen riskien arviointikeskuksen johtaja Ross Bradstock Wollongongin yliopistosta.

Paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan joillakin paloalueilla voisi viikolla tulla jopa 50 millimetriä kaivattua sadetta pitkittyneen kuivuuden jälkeen.

– Se olisi kaikki joulu-, syntymäpäivä-, kihlajais-, vuosi-, hää- ja valmistujaislahjamme yhdistettynä. Pidämme sormet ristissä, palokunta tiedotti.

Kymmenet muut tulipalot palavat yhä. Ilmaston lämpeneminen on pahentanut kuivuutta ja tehnyt olosuhteista poikkeuksellisen otollisia maastopaloille.

Maanantaina julkaistun mielipidekyselyn mukaan pääministeri Scott Morrisonin suosio on romahtanut, ja 59 prosenttia äänestäjistä on tyytymättömiä pääministerin toimintaan. Vielä toukokuussa konservatiivipuolueen Morrison sai yllätysvoiton parlamenttivaaleissa.

Morrisonia on kritisoitu muun muassa Havaijin-lomalle lähtemisestä joulukuussa sekä tahdittomista ja harhaanjohtavista lausunnoista. Hän on myös useita kertoja sanonut, että Australia tekee enemmän kuin osansa päästövähennysten suhteen. Väitteet johtivat laajoihin mielenosoituksiin.

Vastareaktion säikäyttämänä Morrison on käskenyt maan puolustusvoimia auttamaan palojen sammuttamisessa, luvannut miljardeja dollareita jälleenrakennukseen, nostanut palomiesten palkkoja ja pohtinut lisätoimia päästöjen vähentämiseksi.