”Enkö ole enää mitään?” – Eduskunnasta toistamiseen pudonnut Markku Pakkanen sanoo uineensa syvissä vesissä

Ex-kansanedustaja toivoo, että keskusta olisi huomioinnut paremmin myös heidät, jotka eivät päässeet eduskuntaan
Keskusta

Hiljaisuus oli syvä. Kansanedustaja Markku Pakkanen oli hetkeä aiemmin kertonut noin viidellekymmenelle vaalivalvojaisissaan olevalle henkilölle, että hän putoaa eduskunnasta.

Pakkanen tunsi kehossaan ihmisten pettymyksen. Kaikki olivat ihan hiljaa. Pakkasen mieltä riipi.

– Sillä hetkellä romahti moni asia. Minua harmitti omasta puolestani, mutta myös niiden kaikkien muiden puolesta, jotka olivat laittaneet itseään likoon kampanjani puolesta. Tuntui, että millä ikinä voin korvata kaiken, hän sanoo nyt.

Sinä iltana vaalivalvojaisiin ei jääty jatkojuhliin. Lähtiessä monet halasivat. Toiset sanoivat, että kyllä tästä mennään eteenpäin. Toiset eivät sanoneet mitään tai sitten sen, että tämä oli nyt tässä.

– Sellaisella hetkellä mikään ei tunnu miltään.

Pakkasella on takanaan vaikea kesä. Eduskunnasta putoaminen on pyörinyt paljon mielessä.

Hän ei osannut viettää lomaa, koska koki, ettei ole ansainnut sitä. Samaan aikaan hän ei oikein osannut tarttua mihinkään.

Vaalien jälkeen Pakkasen puhelin hiljeni. Kukaan ei enää soitellut ja kalenterikin oli yhtäkkiä tyhjä kaikista menoista.

– Siinä tulee fiilis, että enkö ole enää mitään. Tämä oli kesä, jota en olisi koskaan halunnut elää, hän huokaa.

Ennen vaaleja Pakkanen uskoi täysin, että hän on menossa läpi. Edes keskustan huonot gallupluvut eivät horjuttaneet hänen mieltään, sillä töitä oli tehty eduskunnassa paljon, hän kertoo.

Läpimeno jäi 300 äänen päähän. Putoaminen oli kova järkytys. Mieli upposi syviin vesiin, hän kuvaa.

– Joka sanoo, ettei tällaisessa tilanteessa harmita, ei puhu totta. Mutta ei tähän tietenkään kuole.

Puolueelta Pakkanen olisi kaivannut enemmän tukea. Eduskunnasta pudonneita tai muuten läpipääsemättömiä ei hänen mukaansa ole kuitenkaan juuri huomioitu.

– Ehkä kannattaisi. Meidän, jotka emme tullet valituiksi, äänillä on saatu myös ne 31 paikkaa.

Minut tiputti taksiuudistus, Pakkanen sanoo.

Niin hänelle ovat sanoneet monet äänestäjät. Taksilaki langetti hänen mukaansa keskustan ylle synkän varjon ja äänestäjät kaikkosivat.

– Ja kun keskusta ei menesty, silloin Kymenlaaksosta ei mene läpi keskustalaisia. Se nähtiin nyt ja vuonna 2011, jolloin tipuin myös.

Pakkasen mukaan keskusta unohti viime vaalikaudella oman keskustalaisen väen. Huomio oli liikaa Suomen kuntoon laittamisessa.

Talous koheni ja työpaikkoja tuli lisää. Siitä Pakkanen haluaa antaa kiitoksen silloiselle pääministerille Juha Sipilälle (kesk.).

Mutta puolueen sisäisessä toiminnassa olisi ollut paljon korjattavaa, Pakkanen näkee.

– Kritiikki siitä, että puoluejohto ja ministerit eivät kuunnelleet kansaa tai meitä muita kansanedustajia piti ihan paikkaansa.

– Sipilän lähellä oli luottokansanedustajia ja luottoministereitä. Vanhojen konkareiden laittaminen syrjään oli poliittisesti suuri virhe. Kokemusta ei kuunneltu. Toiminta oli ylimielistä. Se välittyi myös kentälle, että kaikki eivät ole yhtä tärkeitä.

Pakkasen mukaan eduskuntaryhmässä keskusteltiin vaikeista aiheista paljon, mutta usein niitä leimasi tunnelma, että puhu mitä puhut, tämä tai se uudistus tehdään joka tapauksessa.

– Sipilä oli mukava ja hyvä tyyppi, en halua häntä sillä tavalla arvostella. Mutta hän teki päätöksiä paljon oman lähipiirinsä ehdotusten mukaan. Muita ei kuunneltu. Se tuntui siltä, että nyt pelataan vain muutamien ihmisten ehdoilla.

Kokouksia leimasi usein tunnelma, että puhu mitä puhut, tämä tai se uudistus tehdään joka tapauksessa.

Markku Pakkanen     

Keskusta ei ole Pakkasen mielestä käsitellyt tappiotaan vieläkään kunnolla.

Pettymyksen tunteita on niin kentällä niin paljon, että niitä pitäisi purkaa nyt oikein kunnolla. Ääneen pitäisi sanoa myös tappion syyt. Pakkasen mukaan niitä ovat yksiselitteisesti puoluejohdon isot poliittiset virheet.

Pakkasta huolettaa syvästi keskustan tila. Hän vertaa tätä vuotta edelliseen rajuun vaalitappioon vuonna 2011. Silloin puolueella oli vielä järjestöväkeä, nyt luonnollinen poistuma on vienyt pois hyvin merkittävän osan.

– Olemme menettäneet kokonaisen sukupolven.

Pakkasen mukaan keskustaa vaivaa hämmennys siitä, mihin suuntaan puolueen pitäisi kulkea. Hän pysyisi kuitenkin entistä tiukemmin vain keskustan linjalla. Kenttää ei saa myöskään koskaan unohtaa.

– Ei meidän pidä mennä mihinkään suuntaan vaan pysyä keskustan tiellä.

Pakkanen on ammatiltaan taksiyrittäjä. Hän on palannut entisiin hommiinsa ja aikoo jatkaa niitä tehtäviä eläkeikään saakka. Ne päivät odottavat noin viiden vuoden päässä.

– Ei tässä ole enää järkevää investoida kovin merkittävästi. Hiljalleen ajan toimintaa alas.

Kunta- ja maakuntapolitiikassa hän kertoo olevansa edelleen vankasti mukana. Keskustan sisälläkin hän aikoo tehdä töitä tulevaisuuden eteen.

Neljän vuoden päästä koittavista seuraavista eduskuntavaaleista hän ei osaa vielä sanoa.

– Sinne on vielä aikaa. Minulla ei kuitenkaan ole sellaista tunnetta, että pitäkää tunkkinne, vaan haluan olla yhtenä tunkkina porukassa mukana.

Suomenmaan uudessa juttusarjassa käydään läpi eduskunnasta vuonna 2019 pudonneiden entisten kansanedustajien kuulumisia. Pakkasen haastattelu on sarjan ensimmäinen.