Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Ukrainan sota
venäjän ilmaiskun jälkeen syttynyt tulipalo Kiovassa tammikuussa 2024. (Kuva: Genya Savilov / AFP / Lehtikuva)

Raportti: Ukrainan sodan hiilijalanjälki ylittää jo Hollannin vuotuiset päästöt – Venäjän aiheuttamien ilmastotuhojen hintalappu kymmeniä miljardeja

STT / Maiju Ylipiessa 13.6.2024 7:31, muokattu 12.6.2024 18:53
a– a+
Ukrainan sota

Sotakaluston ja sotilaiden liikuttelu sodassa vie valtavia määriä polttoainetta. Aseisiin, varusteisiin ja puolustusrakenteisiin kuluu paljon teräksen ja betonin kaltaisia materiaaleja, joiden valmistus tuottaa yleensä paljon päästöjä.

Sotiminen sytyttää paloja maastossa ja öljynjalostamoissa, pitkittää lentoreittejä ja pakottaa ihmisiä pakenemaan kodeistaan.

Kaikki tämä vaikuttaa siihen, että Venäjän sota Ukrainassa on tuottanut tähän mennessä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin koko Alankomaat tuottaa vuodessa. Näin arvioi asiantuntijaryhmä Initiative on GHG accounting of war Ukrainan sodan päästöjä koskevassa raportissaan.

Ensimmäisten kahden vuoden aikana sota on tuottanut 175 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Hiilidioksidiekvivalentti on yhteismitta, jolla kuvataan eri kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta.

Saman verran päästöjä aiheuttaisi raportin mukaan esimerkiksi 90 miljoonan uuden bensiiniauton tuominen liikenteeseen tai 260 uutta 200 megawatin hiilivoimalaitosta.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän aiheuttamien ilmastotuhojen hintalappu kohoaa jo kymmeniin miljardeihin, eikä laskelmassa ole vielä edes mukana kaikkia sodan ilmastovaikutuksia.

Minkään suuren konfliktin hiilidioksidipäästöjä ei raportin mukaan ole koskaan aiemmin laskettu, ja tässä tapauksessa työtä tehdään jo sodan edelleen jatkuessa.

– Haluamme näyttää maailmalle, mitä Venäjä tekee ilmastollemme, toteaa tutkimusta johtava Lennard de Klerk STT:lle.

Kaksi suurinta sodan päästöjen aiheuttajaa ovat raportin mukaan sodankäynti ja jälleenrakentaminen, jotka kumpikin aiheuttavat noin kolmasosan päästöistä. Sodan päästöjä syntyy myös siviili-ilmailusta, maastopaloista, energiainfrastruktuurista ja pakolaisuudesta.

Venäjän suurhyökkäyksen alkuvaiheessa päästölaskelmissa painottui jälleenrakennuksen tarve, sillä suurin osa siviili-infrastruktuurin tuhoista syntyi sodan ensi viikkoina.

Raportin laskelmien mukaan tähän mennessä on ehditty toteuttaa vasta 10 prosenttia tarvittavasta jälleenrakennuksesta. Laskelmiin onkin sisällytetty myös tulevaisuudessa tehtävä jälleenrakennus.

Sodan edetessä yhä suuremmaksi päästöjen aiheuttajaksi on noussut sodankäynti, johon luetaan muun muassa sotakaluston ja ammusten käyttö sekä puolustuslinjojen rakentaminen.

Eniten päästöjä sodankäynnissä aiheuttaa valtava polttoaineen kulutus. Kalustoon ja varusteisiin myös kuluu paljon päästöjä tuottavaa materiaalia.

Sodan suoriin päästöihin on laskettu raportissa myös lentoliikenteestä aiheutuneet seuraukset, sillä lentoreittejä on jouduttu pidentämään Ukrainan ja Venäjän ilmatilojen kiertämiseksi.

Myös maastopalot on laskettu osaksi sodan päästöjä. Raportin mukaan maastopalojen koko ja intensiteetti ovat kasvaneet Ukrainassa sodan aikana merkittävästi, ja suurin osa paloista syttyy nyt rintamalinjan tuntumassa.

Taistelut sytyttävät paloja, jotka usein saavat palaa hallitsemattomasti sammuttajien puuttuessa.

Laskelmiin on sisällytetty myös maastopalojen tulevia päästöjä, sillä palaneen metsän kuollessa päästöjä syntyy lähivuosina lisää.

Päästöjä sodassa on syntynyt myös energiainfrastruktuurin vahingoittumisesta, esimerkiksi sodan alkuviikkoina Venäjän hyökättyä fossiilisten polttoaineiden varastoihin ja jalostamoihin.

Hyökkäykset Ukrainan sähköverkkoon taas ovat aiheuttaneet eristeenä käytetyn rikkiheksafluoridin (SF6) vuotoja, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

Pienen osan sodan ilmastopäästöistä aiheuttaa myös pakolaisuus. Laskelmaan on sisällytetty paitsi Ukrainasta ja Ukrainan sisällä sotaa paenneiden liikkumisesta syntyneet päästöt, myös Venäjällä esimerkiksi liikekannallepanon pakenemisesta aiheutuneet päästöt.

Analyysi sodan päästöistä perustuu useisiin lähteisiin, muun muassa virallisiin tilastoihin, avointen lähteiden tiedustelutietoon, tieteellisiin tutkimuksiin ja asiantuntijahaastatteluihin.

Sodan edelleen jatkuessa tiedonsaanti on rajattua. Puolen vuoden välein päivittyvässä raportissa kuitenkin pyritään de Klerkin mukaan jatkuvasti tarkempaan metodologiaan ja tietolähteisiin.

Esimerkiksi maastopalojen osalta tieto on de Klerkin mukaan varsin tarkkaa. Arvio maastopalojen päästöistä perustuu satelliittikuviin ja asiantuntijatietoon.

Sodankäynnin ja erityisesti polttoaineen kulutuksen osalta laskelmat taas ovat epätarkempia, sillä asevoimat eivät tällaisia tietoja paljasta. Päästöt on siis arvioitu muilla menetelmillä, muun muassa aiempaan tutkimuksen nojaten.

On myös osa-alueita, joilla tiedetään olevan päästövaikutuksia, mutta niitä ei ole vielä pystytty sisällyttämään raporttiin. Yksi niistä on miinoista ja räjähtämättömistä taisteluvälineistä aiheutuva maaperän huonontuminen, toinen on luonnon monimuotoisuuden heikentyminen.

– Monia suojelualueita ja luonnonpuistoja on valitettavasti päätynyt sota-alueelle, de Klerk sanoo.

Hän toivoo, että seuraavassa raportissa maaperän huonontumisen ja monimuotoisuuden heikentymisen aiheuttamat päästöt saataisiin jo mukaan laskelmiin.

Sodan myötä Ukrainan talous kutistui 30 prosenttia, ja maan päästöjen kutistumisen voisi de Klerkin mukaan arvioida olevan jokseenkin samaa luokkaa.

Ukrainasta paenneet ihmiset kuitenkin jatkavat elämäänsä ja tuottavat päästöjä muualla, de Klerk huomauttaa. Myös esimerkiksi Ukrainassa tuhoutunutta terästuotantoa korvataan muualla.

– Monet Ukrainassa näkemämme päästövähennykset ovat siis yksinkertaisesti siirtyneet muualle. Ilmaston kannalta siitä ei siis ole apua.

Kun sota joskus loppuu ja ihmiset ja teollisuus palaavat Ukrainaan, siitä seuraa myös päästöjen nousua. Silloin jälleenrakennuskin pääsee kunnolla vauhtiin, mikä aiheuttaa myös päästöjä.

– Mutta tässä on myös mahdollisuus Ukrainalle katsoa, pystyvätkö he jälleenrakentamaan maan käyttämällä vaihtoehtoisia rakennusmateriaaleja tai esimerkiksi vähähiilistä sementtiä ja terästä. Ukraina on erittäin innokas tekemään tämän mahdollisimman vihreästi, de Klerk sanoo.

Raportin mukaan epäsuorana vaikutuksena sota on myös johtanut sotilasmenojen kasvuun erityisesti Euroopassa.

Koska armeijoiden on arvioitu olevan vastuussa 5,5 prosentista koko maailman päästöistä, johtaa sotilasmenojen kasvu väistämättä myös päästöjen lisääntymiseen, raportissa todetaan.

– Tämä sota on valitettavasti tehnyt maailmasta vähemmän turvallista, joten investoinnit sotilaskalustoon ja asevoimiin ovat lisääntyneet, de Klerk sanoo.

Maailman militarisoitumisesta johtuvia epäsuoria päästövaikutuksia raportissa ei ole laskettu. De Klerk kuitenkin arvioi, että ne ovat luultavasti suuremmat kuin Ukrainan sodan suorat päästöt.

Hän ajattelee, että asevoimien aiheuttamat päästöt ovat ylipäätään olleet jossain määrin sokea piste.

– Kukaan ei ole oikeastaan ​​kiinnittänyt huomiota armeijoihin rauhan aikana, kun he tekevät harjoituksia ja niin edelleen. Toivon, että tämä herättää myös keskustelua siitä, kuinka myös armeija voi tehdä osansa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä.

Venäjän aloittaman sodan hiilidioksidipäästöjen yhteiskunnallisiksi kustannuksiksi (SCC, social cost of carbon) on raportissa laskettu noin 30 miljardia euroa.

Raportin edellisessä versiossa käsiteltiin mahdollisia tapoja saada Venäjä vastaamaan aiheuttamistaan ilmastovahingoista.

Raportissa kuitenkin todettiin, etteivät kansainvälinen ilmastohallinto tai kansainvälinen humanitaarinen oikeus tarjoa selkeää väylää sille, miten Venäjä voitaisiin saada vastuuseen.

Nyt julkaistava raportti on jo neljäs versio sodan ilmastovaikutusten arvioinnista, ja päivityksiä on määrä jatkaa. Tutkimuksen pohjalta kehitetään myös metodologiaa, jonka avulla voitaisiin jatkossa arvioida muidenkin konfliktien hiilijalanjälkeä, de Klerk kertoo.

Metodologia on tarkoitus esitellä Bakun ilmastokokouksessa marraskuussa.

Lue myös

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan

Ethel Caterham on viimeinen elossa oleva ennen vuotta 1910 syntynyt henkilö
8.7.2025 22:30

Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit

Kartta- ja navigointisovellukset toimivat usein hyvin taajamissa, mutta syrjemmässä ja luontoretkikohteiden suhteen kannattaa...
8.7.2025 22:00

Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta

Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden...
8.7.2025 21:30

Aihetunnisteet

ilmasto kasvihuonepäästöt Ukrainan sota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Yksi omaisuusrikos tapahtuu yhä harvemmin, mutta heinäkuussa kannattaa pitää silmät auki
Uutiset | 8.7.2025 21:02
Häkellyttävän moni suomalainen ajaa, vaikka ei olisi ajokunnossa
Uutiset | 8.7.2025 20:00
Lapsiin kohdistettu mainonta muutoksessa
Uutiset | 8.7.2025 19:00
Purra huhuista EU:n uudesta velkavälineestä: Emme hyväksy
Uutiset | 8.7.2025 17:25
Trumpin aiheuttama epävarmuus jää leijumaan kauppasopimusten solmimisen jälkeenkin
Uutiset | 8.7.2025 16:23
Maasto- ja metsäpalot riivaavat Ranskaa ja Espanjaa
Uutiset | 8.7.2025 16:21
USU: Stubbin pojan valinnasta Upin tehtävään jo 13 kantelua
Uutiset | 8.7.2025 15:55
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste