Danske Bank: Taloyhtiöissä kannattaa varautua hoitovastikkeiden nousuun – "Muutokset energiakuluissa voivat olla yllättävän suuria"
Suomessa taloyhtiöiden kannattaa varautua 5–10 prosentin korotuksiin hoitovastikkeissa tänä keväänä, arvioi Danske Bank.
Pankin tiedotteen mukaan korotuspaineiden taustalla ovat muun muassa nousseet palkkakustannukset ja kylmä talvi. Lisäksi osa taloyhtiöistä joutuu kirimään edellisten vuosien alijäämää kiinni, pankki sanoo.
Dansken mukaan taloyhtiöiden yhtiökokousten kannattaa tänä keväänä pohtia, voisiko hallitukselle antaa valtuuden muuttaa vastikkeita kesken yhtiökokouskauden eli useammin kuin kerran vuodessa.
– Perinteisesti Suomessa on totuttu siihen, että vastikkeista päätetään aina yhtiökokouksessa, pankin taloyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu sanoo tiedotteessa.
– Viime vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että yhtiökokous on paikoin liian raskas ja hidas tapa vastata vastikkeiden muutospaineisiin. Osa taloyhtiöistä on jo antanut hallitukselle valtuuden muuttaa vastikkeita kesken yhtiökokouskauden.
Hoitovastike on taloyhtiön osakkailta perimä maksu, joka kattaa muun muassa rakennuksen ylläpidon ja juoksevat kulut. Hoitovastikkeen lisäksi osakkaat voivat maksaa rahoitusvastiketta, jolla katetaan taloyhtiön ottamaa lainaa hoitokuluineen.
Hoitovastike ja rahoitusvastike muodostavat yhdessä yhtiövastikkeen. Se on maksu, jota osakkaat maksavat taloyhtiölle sen kaikkien menojen kattamiseksi kerran kuukaudessa.
Jos taloyhtiön hallitus saisi yhtiökokoukselta Dansken ehdottaman valtuuden, hallitus voisi muuttaa vastikkeita tarpeen mukaan. Esimerkiksi rahoitusvastikkeissa korkojen lasku voisi näin näkyä nopeammin osakkaan maksamassa erässä, pankki sanoo.
Vastikkeiden mahdollinen nousu taas jakautuisi osakkaille useammalle kuukaudelle sen sijaan, että heiltä perittäisiin yhden tai useamman kuukauden ylimääräinen yhtiövastike.
– Aiempina vuosina monessa taloyhtiössä on kenties tuudittauduttu siihen, että vuosittainen yhtiökokous riittää, Roihu tuumii.
– Todellisuudessa muutokset esimerkiksi energiakuluissa voivat olla yllättävän suuria markkinatilanteen mukaan, jolloin budjetit voivat helposti mennä uusiksi kesken yhtiökokouskauden.