Eksoten ongelma: Laitoshoitoa purettu liian nopeasti
Eksoten valtuuston jäsen Kristiina Helminen nostaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin isoksi ongelmaksi sen, ettei painopisteen muuttamisen laitoshoidosta avohoitoon ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.
– Olen Eksotessa kaikissa tämän valtuustokauden puheenvuoroissani korostanut huoltani siitä, että laitoshoitoa puretaan nopeampaan tahtiin kuin mitä kotihoitoa resursoidaan.
Helminen kertoo, että kotihoidon ongelmat alkoivat Eksotessa kärjistyä tämän vuoden puolella niin, että oli pakko satsata lisää henkilöstön määrään.
– Kuten eräs ammattilainen sanoi ”osa laitoshoidon paikoista siirtyi kuutostielle”, eli ambulanssi kuljettaa milloin minnekin hoitopaikkaan asiakasta, joka ei pärjää kotona.
Helminen huomauttaa, ettei kotihoito houkuta myöskään asiakasta, jos hänen pitää pelätä, ettei hoitajia ole tarpeeksi hyvän hoidon saamiseksi.
– Tällainen tilanne voi aiheuttaa vain pelkoa ja vastustusta potilaassa, jota halutaan siirtää sairaalasta kotiin.
Lappeenrantalainen valtuuston jäsen Marjut Sassi kertaa Eksoten alkuun liittyviä ongelmia, jotta tulevat sote-alueet voivat ottaa opiksi.
– Alussa oltiin liian suurin odotuksin. Kunnat olettivat säästöjä syntyvän heti alussa, kun kaikki asiantuntijat kehottivat satsaamaan rahaa ensimmäisiin kolmeen vuoteen.
Alkukompurointi viivästytti kehitystä.
– Ja kaikkien kuntien pitää olla täysillä mukana alusta alkaen, hän sanoo.
Eksotesta tulee koko maakunnan malli vasta ensi vuoden alusta, kun maakunnan toinen kaupunki, Imatra, lähtee täysjäsenenä mukaan.
– Demokratiaa vietiin ehkä vähän liian pitkälle. Hallitus on liian iso. Päätöksenteko puuroutuu ja vahvemmat persoonat tekevät mitä tahtovat. Tulos on juuri päinvastainen kuin oli tarkoitettu, Sassi puntaroi.
Hänen mielestä kannattaisi myös miettiä, mitä kaikkea toimintoja sote-organisaatio hoitaa.
Olisiko esimerkiksi työvoimapalvelun tai talous- ja velkaneuvonnan paikka muualla?