EK:n arvio: Venäjän merkittävin kiristysruuvi on maakaasu – hinnoissa nähty merkittävää nousua jo tänään

Venäjä-pakotteet

Tänään yhdessä päivässä on nähty merkittävää nousua kaasun hinnoissa, kun sotilaallinen tilanne Ukrainassa on kiristynyt.

–  Kyllä varmasti voi todeta, että Venäjän merkittävin kiristysruuvi on maakaasu, arvioi esimerkiksi elinkeinopolitiikasta ja EU-vaikuttamisesta vastaava johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Vuorio toimii myös eurooppalaisen kattojärjestön Business Europen Venäjä-työryhmän puheenjohtajana.

Saksan päätös keskeyttää sen ja Venäjän välisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen valmistelu näkyy heti eurooppalaisten maakaasusopimusten hinnoissa, jotka ovat nousseet tänään noin kymmenen prosenttia.

Vuorion mukaan Venäjällä on myös muita kriittisiä raaka-aineita.

–  Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat äärettömän hintaherkkiä.

Vuorion mukaan maakaasun hinnalla on perinteisesti heijastevaikutuksia sähkön hintaan. Suomen kotitaloudet eivät ole riippuvaisia kaasusta, mutta Vuorion mukaan Suomen teollisuudessa kaasulla on oma roolinsa.

–  Meillä se ei kuitenkaan edusta samalla tavalla kriittistä tekijää kuin Keski-Euroopassa.

Pakote-ehdotuksista keskustellaan tänään, kun EU:n ulkoministerit kokoontuvat Pariisissa.

EU:n ja USA:n pakotteista odotetaan uusia tietoja jo tänään.

–  Ennakkotietojen mukaan EU:lta nähtäisiin ensimmäisen vaiheen pakotteita.

Vuorion mukaan tämä tarkoittaisi sen signaalin lähettämistä, että EU toimii, mutta toimet olisivat vielä melko maltillisia. Pakotteet kohdistuisivat mahdollisesti yksittäisiin henkilöihin ja valikoituihin pankkeihin, jotka ovat osallistuneet Itä-Ukrainaan liittyviin rahoitusprojekteihin.

–  Se massiivinen pakotepaketti, jota on valmisteltu, jäisi vielä odottamaan, Vuorio sanoo.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi tänään pakotteista, jotka kohdistuvat viiteen venäläispankkiin ja kolmeen erittäin varakkaaseen henkilöön.