Ehdokkaat: Keskustan tulokseen ei tietenkään voi olla tyytyväinen – toisaalta pahempaakin pelättiin

”Näyttää siltä, että suomalaiset pääosin katsovat eurooppalaisen ja EU-yhteistyön olevan Suomen etu”
Eurovaalit

Keskustan valitsematta jääneiden eurovaaliehdokkaiden joukossa ollaan suhteellisen tyytyväisiä omiin äänisaaliisin, mutta harmitellaan puolueen tippumista viidennelle sijalle.

– Eduskuntavaaleissa oltiin jo matalissa lukemissa, eikä kuukaudessa ehdi tehdä ihmeitä. Omaa kampanjaa ehdin tehdä nelisen viikkoa eduskuntavaalien jälkeen ja oli ilo päästä ajamaan itselleni tärkeitä kansainvälisen kentän asioita, Riku Eskelinen kommentoi Suomenmaalle puolueen vaalivalvojaisissa puoluetoimistolla Helsingissä.

– Ehdin kampanjoida vain reilut kolme viikkoa ja reilu kolme tuhatta ääntä tuli, eli voin olla ihan tyytyväinen. Puolueen kannalta hieman harmittaa että yksi paikka meni, mutta kaksi paikkaa kuitenkin saatiin, joka on ihan hyvä saavutus tässä tilanteessa, Maritta Mynttinen sanoo.

– Semmoinen äänimäärä tuli kuin tuli ja siihen olen tyytyväinen. Puolueen puolesta toki harmittaa, mutta taustalla oli erittäin vaikeat eduskuntavaalit, joissa otettiin selkeästi takkiin. Se on hyvä, että äärioikeisto ei näytä saaneen haluamaansa ja demokratia säilyy Euroopassa, Raul Kajak näkee.

Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen on kohtalaisen tyytyväinen puolueen tulokseen.

– Pahempaakin pelättiin, voimme olla ihan tyytyväisiä, että saimme pidettyä kuitenkin kaksi paikkaa. Omaan tulokseeni olen oikein tyytyväinen. Eduskuntavaaleissa sain reilut 1200 ääntä, nyt tulos oli yli 4600. Olen tästä erittäin iloinen.

Konkarikansanedustaja Pekka Puska ylsi puolueen neljännelle sijalle, melkeni kahteenkymmeneentuhanteen ääneen.

– Vaalien tulos kertoo melko vakaasta tilanteesta gallupeihin ja eduskuntavaalien tulokseen nähden. Vihreät menivät eteenpäin, perussuomalaiset eivät saaneet kaikkia EU-vastaisia äänestämään. Näyttää siltä, että suomalaiset pääosin katsovat eurooppalaisen ja EU-yhteistyön olevan Suomen etu.

Teuvo Hatva on iloinen erityisesti kotikentältä saamastaan tuesta.

– Yli viisi tuhatta ääntä tuli kaiken kaikkiaan ja Kajaanissa sain eniten ääniä. Harmi, että perussuomalaiset kiilasi valtakunnallisesti keskustan eteen. Me olemme kuitenkin eurooppamyönteinen ja populisminvastainen voima, Hatva näkee.

Olli Nyberg kertoo, ettei odottanut välttämättä isompia.

– Olin puolustusasioihin keskittyvä ehdokas, ja oli täysi mysteeri, millainen tulos teemoillani irtoaa. Nyt tuli vajaa kahdeksansataa ääntä. Puolueen tulos oli odotettu, gallupien mukainen.

Miikkael Azaizelle vaalit olivat kaikkien aikojen ensimmäiset ehdokkaan roolissa.

– Voin olla tyytyväinen näin ensikertalaisena. Puolueen suhteen voi katsoa, että kun eduskuntavaalit eivät näiden eurovaalien alla olleet mitkään helpoimmat, niin tuloksessa voi nähdä isossa kuvassa paljon positiivistakin.