Eduskunta hyväksyi koronapassin äänin 105–33

Koronapassi

Eduskunta on hyväksynyt koronapassin äänin 105-33. Tyhjää äänesti yksi edustaja. Poissa äänestyksestä oli 60 edustajaa.

Äänestys jouduttiin siirtämään kertaalleen äänestyskoneen petettyä ensimmäisessä yrityksessä. Toisella yrittämällä kone toimi, eikä lippuäänestystä tarvittu.

Hallituspuolueiden edustajia ei livennyt rivistä äänestyksessä. Kaikki paikalla olleet perussuomalaiset äänestivät koronapassia vastaan ja kokoomuslaiset puolesta.

Kristillisdemokraateista kolme äänesti ei ja yksi, Peter Östman, tyhjää. Yhden edustajan oppositioryhmistä Liike Nytin Harry Harkimo äänesti koronapassin puolesta ja Ano Turtiaisen VKK sitä vastaan.

Koronapassi on tarkoitettu vaihtoehdoksi epidemian leviämisen estämiseen tähtääville velvoitteille ja rajoituksille. Yleisötilaisuuteen osallistuvilta tai asiakas- ja osallistujatilaan tulevilta ihmisiltä voitaisiin joissakin tilanteissa edellyttää koronatodistuksen esittämistä. 

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Koronapassi kertoo saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Käyttöön passin on tarkoitus tulla jo alkavana viikonloppuna.

Oppositio kritisoi hallituksen esitystä vielä lopullisessa käsittelyssä. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen näki, että passin merkitystä liioitellaan suuntaan ja toiseen.

– Kysymys on tässä vain parista kuukaudesta, ja sitä käytettäisiin vain vaihtoehtona tiukemmille rajoituksille niissä tilanteissa, joissa rajoituksia sitten satuttaisiin tarvitsemaan — eli koronapassi ei vähennä koronatartuntoja, sillä ilman passia vaihtoehtona olisivat nuo rajoitukset, vaikkapa tiukemmat aukioloajat yökerhoissa.

Räsänen arveli, että passia käytettäisiin vain paikallisesti ja hyvin vähäisissä määrin. Hän arveli sen aiheuttavan myös turhaa huolta ja pelkoja.

Kokoomuksen Timo Heinonen valitteli, että koronapassi tulee luvattoman myöhään.

– Ja valitettavasti sellaisessa tilanteessa, että pitää kysyä, mitä sillä vielä saadaan aikaan. Toivottavasti saadaan, ja toivottavasti se jää myös sellaiseksi keinoksi, jolla voidaan myös vuodenvaihteen jälkeen edelleen toimia.

Perussuomalaisten Mika Niikko toivoi hallituksen valvovan, ettei osaa kansalaisista ruveta tavalla tai toisella syrjimään tai eristämään muusta yhteiskunnasta.

– Meidän kaikkien kansanedustajienkin tehtäväksi jää luoda semmoista yhteyttä tähän kansaan, että voidaan sovussa elää kaikkien kesken, Niikko opasti.

Koronatodistusta voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä.

Passia voitaisiin edellyttää myös tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.