Eduskunnassa odotettavissa kiivas Gaza-keskustelu – Nouseeko hallituksen sisäinen eripura pintaan?
Luvassa on kiivas puolitoistatuntinen, kun eduskunta käy tänään ajankohtaiskeskustelun Gazan sodasta. Julkisissa kannanotoissa on käynyt ilmi, että puolueiden välillä ja jopa niiden sisällä on näkemyseroja siitä, miten Suomen tulisi tilanteeseen reagoida.
Täysistunto alkaa kello 16 kyselytunnilla, jonka jälkeen käydään keskustelu Gazasta. Siihen osallistuu myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).
Taustalla on keskustelualoite, jonka 38 opposition kansanedustajaa teki marraskuussa. Siinä todettiin, että Gazassa tarvitaan kipeästi pysyvää tulitaukoa ja humanitaarisen avun rajoittamatonta pääsyä. Lisäksi Gazan sodan laajeneminen alueella laajemmaksi sodaksi on tärkeää saada estettyä.
– On tärkeää, että eduskunta keskustelee Suomen roolista pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi ja siitä, miten Suomi voi tukea Gazan katastrofaalista humanitaarista tilannetta paremmin, keskustelualoitteessa sanottiin.
Aloitteen julkistamisen jälkeen tilanne Gazassa on vain kärjistynyt.
Israelin hallitus ilmoitti sunnuntaina Israelin aloittaneen uuden laajan hyökkäyksen. Israelin mukaan Gazan kaista aiotaan ottaa haltuun kokonaan ja alueen palestiinalaisväestö siirtää kolmansiin maihin. Väestön pakkosiirto on sotarikos, ja Israelin viimeaikaiset toimet on tuomittu maailmalla laajasti.
Presidentti Alexander Stubb, pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja Valtonen vaativat maanantaina julkaistussa valtionjohdon kannanotossa muun muassa Gazan siviilien kärsimyksen loppumista ja sanoivat, että väestön pakkosiirrot ovat sotarikos.
Oppositiosta esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on vaatinut, että Suomen pitää aloittaa Israel-riippuvuuksista irtautuminen välittömästi. Virran mukaan Suomen ei tule solmia uusia asekauppoja Israelin kanssa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela on sanonut, että pakotteita tulisi laajentaa Israelin hallinnon edustajiin ja Suomen on tunnustettava Palestiina.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman on kritisoinut Suomen hallituksen toimia Gazan suhteen ponnettomiksi.
Hallituspuolueiden kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten riveistä valtionjohdon kannanottoon on suhtauduttu varauksin. Puolueista on kommentoitu muun muassa, että siinä olisi voinut vielä enemmän korostaa Hamasin roolia. Toistaiseksi on ollut epäselvää, mitä näiden puolueiden puheenjohtajat kannanotosta ajattelevat.
Valtonen totesi keskiviikkona STT:n haastattelussa, että hallituksen sisällä on ”totta kai jonkin verran eri näkemyksiä siitä, että miten pitäisi toimia, miten pitäisi edetä”. Itse kannanottoa hän sanoo Suomen pitkän linjan mukaiseksi. Painotuseroja voi olla hänen mukaansa esimerkiksi siinä, nostetaanko ensin esiin Hamasin terroristinen hyökkäys ja panttivankien vapauttaminen vai tämän hetken erittäin katastrofaalinen humanitaarinen tilanne.
RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anders Adlercreutz on vaatinut keskustelua Palestiinan valtion tunnustamisesta.