Cowboyteemasta kotimaisuuteen – tällaisin iskulausein keskusta on lähtenyt kuntavaaleihin

Alun perin kuntavaalit piti järjestää 18. huhtikuuta. Suomenmaa selvitti, millaisin sloganein keskusta on vuosikymmenten aikana lähtenyt kuntavaaleihin.
Kuntavaalit

Keskusta etenee kohti kesäkuun kuntavaaleja sloganin “Keskusta – Se kotimainen” voimalla.  

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen korosti jo julkistustilaisuuden aikoihin talvella, että kyseessä ei ole tällä kertaa pelkästään kuntavaalislogan. 

Iskulausetta on hänen mukaansa tarkoitus pitää yllä useamman vuoden, jotta se brändäisi keskustaa pelkkää vaalislogania tehokkaammin ja mieleenpainuvammin. 

– Keskustan politiikka painottaa kotimaisuutta: ruokaa, energiaa, yrittäjyyyttä, osaamista, kotimaista omistajuutta ja niin edelleen, hän muistutti. 

Kotimainen-sana oli puoluesihteerin mukaan runkona jo pitkään. 

– Kotimainen sisältää myös sanan koti. Olemme kodinomainen puolue ja puhumme kotien asioista. Koti ja maa ovat keskustalle tärkeitä asioita, Pirkkalainen avasi tuoreimman sloganin taustoja. 

Kotiin, lähipiirin ihmisiin ja huolenpitoon liittyvä teema edustaa samalla selkeää jatkumoa edellisten kuntavaalien sloganeille. 

Ytimekkäitä ja iskeviä sloganeita alkoi keskustan osalta ilmestyä vuoden 1956 kuntavaaleista alkaen. Tuolloin laadittiin ensimmäistä kertaa puolueen historiassa kuntavaaleja varten myös omat vaalimainokset. 

Tampereen yliopiston viestinnän professori Pekka Isotalus pitää keskustan ensimmäisiä sloganeita hyvin mainosmaisina lausahduksina. 

– Varhaisimmat sloganit ovat oikeastaan ainoita, joissa puhutaan varsinaisesti kuntavaaleista. Luodaan yhteishenkeä ja rohkaistaan ihmisiä äänestämään, hän toteaa. 

Vuoden 1972 kuntavaaleissa keskustapuolue kampanjoi viihtyisän, elinvoimaisen kotikunnan puolesta. Vuoden 1984 iskulauseessa todettiin ”kylä eläväksi, kaupunko kotoisaksi”. Kuvat: Keskustan ja maaseudun arkisto

Keskustan sloganit ovat Isotaluksen mukaan aikansa peilikuvia ja myötäilevät näin myös yhteiskunnallista kehitystä. 

– 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla aiheet olivat enemmän yleispoliittisia. 1980-luvulle tultaessa aletaan keskustan toimesta puhua kylien lisäksi myös kaupungeista. Kyse lienee samalla myös puolueen tietoisesta imagon luomisesta, professori arvioi. 

Ehdottomasti mieleenpainuvin iskulause on Isotaluksen mielestä vuoden 1996 kuntavaaleihin lanseerattu Wanted. Kansainvälistyminen oli tuolloin ajan henki muun muassa tuoreen EU-jäsenyyden myötä.  

– Täytyy myöntää, että tämä kampanja kohautti ja on itsellekin jäänyt parhaiten mieleen. Vieraskielisellä sanalla haluttiin varmaankin viestiä kansainvälisyyttä, mutta John Wayne ja cowboyteema edustavat vastaavasti perinteistä keskustalaista sanomaa, hän pohtii. 

Vuonna 1992 keskusta kampanjoi ajatuksella vapaasta kunnasta. Vuonna 2021 puolue luottaa kotimaisuuteen. Kuvat: Keskustan ja maaseudun arkisto ja keskusta

2000-luvulle tultaessa keskustan kuntavaalisloganit ovat tutkijan mukaan muuttuneet samantyyppisiksi ja keskittyneet tietyn teemakokonaisuuden ympärille. 

– Puhutaan kotiinpaluusta ja läheisistä ihmisistä. Nämä voisivat olla kyllä minkä puolueen hyvänsä ajamia teemoja. Näillä asioilla vedotaan enemmän tuttuun ja turvalliseen kuin herätellään ajatuksia uudesta ja muuttuvasta, Isotalus arvelee. 

Professorin näkemyksen mukaan sloganien pääidea tämän päivän politiikassa on nimenomaan huomion herättäminen. 

– Jos kaikki vaalit otetaan huomioon, niin mielestäni kokoomus on onnistunut mainostoimistojen avulla tässä tehtävässä parhaiten. Sauli Niinistön kampanjan Työväen presidentti onnistui puhuttelemaan ja on jäänyt kyllä lähtemättömästi  mieleen. 

Keskustan kuntavaalisloganit 1956–2021

1956 ”Jälleen maalaisliitto voittoon!” ja ”Kunnallisverot kevyemmiksi – maalaisliitto.”

1960 ”Maalaiskunta – maalaisliitto.”

1964 ”Kotikuntani onneksi äänestän maalaisliittoa.”

1968 ”Ihmisen puolesta pakkoa vastaan – keskustapuolue.” ja ”Työtä, asuntoja, viihtyisyyttä, uutta kunnallispolitiikkaa – keskustapuolue.”

1972 ”Ruuhka-Suomen sijasta viihtyisä elinympäristö – keskustapuolue.”, ”Syrjä-Suomen sijasta elinvoimainen kotikunta – keskustapuolue.” ja ”Viihtyisä elinvoimainen kotikunta – keskustapuolue.”

1976 ”Turvaa terve kehitys – keskustapuolue.”

1980 ”Elämän voima – kylä eläväksi.” ja ”Kaupunki kotoisaksi – keskustapuolue.”

1984 ”Kylä eläväksi, kaupunki kotoisaksi – keskustapuolue.”

1988 ”Ihmisten keskellä – rohkeasti suomalainen. Keskusta.”

1992 ”Vapaampi kunta – vapaampi ihminen. Keskusta.”

1996 ”Wanted. Keskusta tosissaan.”

2000 ”Keskusta. Sinun puolellasi – Centern. Med dig.”

2004 ”Tavallisen hyviä ihmisiä. Keskusta. – Vardagsnärä gott folk. Centern.”

2008 ”Äänestä kotiasi. Keskusta.”

2012 ”On kotiintulon aika. Keskusta.”

2017 ”Huolenpitoa – huomennakin. Keskusta.”

2021 ”Keskusta. Se kotimainen.”