Britannian Johnson YK-johtajalle: Joudut propagandan välineeksi

”Kuinka voit neuvotella krokotiilin kanssa?”
Ukrainan sota

Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää valjastaa YK:n pääsihteeri António Guterresin Moskovan-vierailun oman propagandansa käyttöön, Britannian pääministeri Boris Johnson uskoo.

Johnson varoitti Guterresia Putinin aikeista sunnuntaina, kertoo The Times.

YK:n pääsihteerin on määrä saapua Moskovaan tiistaina. Matkan tarkoituksena on edistää mahdollisuuksia ryhtyä rauhanneuvotteluihin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Guterres tapaa torstaina.

Johnsonin mukaan Guterresin tulee olla varuillaan, sillä Putinin toimet Ukrainassa ovat ”kuvottavia”.

Kun Britannian ulkoministeri Liz Truss vieraili Moskovassa viime helmikuussa, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov luonnehti tapaamista ”keskusteluksi kuuron ihmisen kanssa” ja poistui yhteisestä lehdistötilaisuudesta.

Myös Euroopan unionin ulkopolitiikan johtohahmo Josep Borrell joutui jo viime vuonna Moskovassa Lavrovin höykyttämäksi.

Pääministeri Johnson kertoi viime viikolla, että rauhanneuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä voivat käynnistyä vasta, kun Putin on vetänyt joukkonsa Ukrainan maaperältä.

– Kuinka voit neuvotella krokotiilin kanssa, kun jalkasi on sen kidassa? Tämä on se hankaluus, jonka ukrainalaiset joutuvat kohtaamaan. Meidän on vain jatkettava strategiaamme ja varustettava heitä niillä tarvikkeilla, mitä he tarvitsevat, Johnson sanoi.