Brexit ruuhkautti eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen – ylivoimaisesti eniten tuodaan lemmikkiruokaa
Brexitin tultua voimaan Britanniasta tuotavat eläimet sekä eläimistä saatavat elintarvikkeet ja muut tuotteet on pitänyt tarkastuttaa rajatarkastusasemalla niiden saapuessa EU:n alueelle. Suomessa tarkastusmäärät ovat koko alkuvuoden olleet suuria.
Eläinlääkinnällinen rajatarkastus on muutoksen vuoksi ruuhkautunut, vaadittavissa asiakirjoissa on esiintynyt puutteita ja tuontieriä on jäänyt odottamaan asiakirjojen täydentämistä.
Vuosaaren sataman rajatarkastusasemalla tarkastettiin vuoden ensimmäisten kahdeksan kuukauden aikana yli 900 tuontierää. Britanniasta saapuneet tuontierät olivat yli 30 prosenttia kokonaismäärästä. Samaan aikaan muualta tulleiden erien määrä oli samalla tasolla kuin normaalivuosina paitsi vuonna 2020 koronatilanteen takia.
Eläimistä saatavista tuotteista Britanniasta Suomeen tuodaan ylivoimaisesti eniten lemmikkiruokaa ja myös jonkin verran muuta rehua. Lisäksi tuodaan eläimiä.
Suomessa rajatarkastusasemat EU:n ulkopuolelta saapuville eläimistä saataville tuotteille sijaitsevat Vuosaaren satamassa, Helsingin lentoasemalla ja Vaalimaalla. Britanniasta eläimistä saatavia tuotteita voi tuoda suoraan Suomeen vain Vuosaaren sataman tai Helsingin lentoaseman kautta. Eläimiä voi tuoda vain lentoasemalle.
Brexitin voimaantulon jälkeen Britanniassa on edelleen ongelmia täyttää tarvittavat todistukset oikein. Tuontieriä on virheellisten todistusten vuoksi jäänyt alkuvuodesta jumiin EU:n satamiin. Jos tuontiehdot eivät täyty ja asiakirjoissa on puutteita, erä joudutaan hylkäämään ja palauttamaan tai tuhoamaan maahantuojan kustannuksella.
– Maahantuoja vastaa siitä, että tuonnin ehdot täyttyvät. Ehdot on syytä selvittää tarkkaan etukäteen, jaostopäällikkö Kitty Schulman Ruokavirastosta sanoo.
– Tilanne on kuitenkin parantunut alkuvuodesta, ja tästä kiitos kuuluu maahantuojille. Ruokavirasto puolestaan on palkannut syyskuun alusta yhden rajaeläinlääkärin lisää helpottamaan Brexitin aiheuttamaa työmäärää.