Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia
Vjatšeslav Molotov oli viimeisiä elossa olleita johtavia vanhan bolsevismin, vallankumouksen sukupolven edustajia. Hänet tunnetaan diktaattori Josif Stalinin luottomiehenä. Molotov, Stalin ja sotilasjohtaja Kliment Vorošilov propagandakuvassa vuodelta 1937. (Kuva: (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Molotov,_Stalin_and_Voroshilov,_1937.jpg), CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons))

Anteeksianto vanhalle bolsevismille? – Molotovin piina päättyi vasta 94-vuotiaana

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen merkkihahmo erotettiin puolueesta destalinisaation aikana. Jäsenyyden hän sai takaisin vasta iässä, jonka vain harva Molotovin sukupolven edustaja edes saavutti.
Lauri Heikkilä 4.7.2024 22:00, muokattu 4.7.2024 12:31
a– a+
Historia

Vjatšeslav Molotovin nimellä on paha kaiku monien suomalaisten korvissa. Molotov muistetaan meillä talvisodan aikaisena Neuvostoliiton ulkoministerinä.

Molotovin nimi sai pahan kaiun kuitenkin myös kotimaassaan. Kun Neuvostoliitossa vallan saivat uudistusmieliset voimat diktaattori Josif Stalinin kuoleman 1953 jälkimainingeissa, Molotov joutui Stalinin luottomiehen asemansa tähden epäsuosioon.

Uuden johtajan Nikita Hruštšovin linja oli tiukka Molotovin kaltaisten stalinistien suhteen. Stalinin ajan jo mentyä likvidoinnit loppuivat, mutta muitakin keinoja syrjäyttämiseen oli. Monen muun niin sanotun vanhan bolsevikin tavoin Molotov siirrettiin merkityksettömiin tehtäviin pois päivänpolitiikasta.

Molotov menetti myös jäsenyytensä Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa. Tämäkin tapahtui asteittain, ja lopulta vuonna 1964 hän oli menettänyt jäsenyytensä kokonaan.

Yksipuoluejärjestelmässä puolueen jäsenyys oli tärkeä asia uramahdollisuuksienkin kannalta.

1950-luvulla vuonna 1890 syntynyt Molotov oli jo eläkeikäinen. Hän sai toimia ulkoministerinä vuoteen 1956 asti, jolloin Hruštšov oli ollut Neuvostoliiton johtaja jo muutaman vuoden. Tuolloin merkittävä käänne oli, että Hruštšov katsoi ajan olevan sopiva Stalinin rikosten julkituontiin ja Neuvostoliiton luotsaamiseen pois Stalinin linjalta uudenlaiseen kommunismiin. Tämän niin sanotun destalinisaation myötä stalinistit savustettiin ulos merkittävistä viroista.

Molotov määrättiin Mongolian suurlähettilääksi vuosiksi 1957–1960 ja Neuvostoliiton edustajaksi kansainväliseen ydinenergiakomissioon Itävallan Wieniin vuosiksi 1960–1961.

Ennen toista maailmansotaa Neuvostoliitto ja Saksa sopivat itäisen Euroopan jakamisesta molempien etupiireihin. Sopimus sai nimensä Molotovilta ja Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentropilta.
(Kuva: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Molotov anoi joka vuosi takaisin jäsenyyttään Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa. Tämä onnistui vasta heinäkuussa 1984, päivälleen 40 vuotta sitten.

Molotov oli tuolloin jo 94-vuotias. Jäsenyyden palauttaminen oli symbolinen ele, eikä sitä voi pitää suurempana stalinismin kunnianpalautuksena tai anteeksiantona.

Molotoville oli luonnollisesti tärkeää saada takaisin jäsenyys aateperheessä, jolle hän oli omistanut koko elämänsä nuoruudesta seniori-iän kynnykselle.

Seuraavana vuonna kun Mihail Gorbatsov nousi Neuvostoliiton johtajaksi otettiin päinvastoin askelia entistä kauemmaksi stalinismista. Glasnost ja perestroika uudistivat taloutta ja yhteiskuntaa avoimempaan suuntaan. Tiukan oikeaoppinen ja valtiovetoinen Stalinin poliisivaltio oli jo kaukainen asia, mutta avoimeksi ja vapaaksi Neuvostoliitto ei varsinaisesti tullut missään vaiheessa.

Molotov syntyi 3. maaliskuuta 1890 Kukarkan kylässä nykyisen Sovetskin kaupungin alueella noin tuhat kilometriä Moskovasta itään nimellä Vjatšeslav Mihailovitš Skrjabin.

Nimen Molotov hän otti aloitellessaan vallankumouspoliitikon uraansa. Molot on vasaraa tarkoittava venäjän kielen sana. Vuonna 1909 hänet karkotettiin kahdeksi vuodeksi rangaistuksena poliittisesta agitaatiosta.

Palattuaan hän asettui Pietariin, jossa oli mukana helmikuun vallankumouksen alkaessa 1917. Saman vuoden lokakuun vallankumouksessa Molotovilla oli jo merkittävä rooli.

Nuori bolsevikki toimi propagandan parissa esimerkiksi Pravda-lehden päätoimittajana. 1921 hän pääsi kommunistisen puolueen keskuskomitean töihin suoraan poliittista nousua tekevän Stalinin alaisuuteen.

Stalinin valtaannousu askel askelelta nosti myös Molotovin osakkeita. 1930–1941 Molotov toimi Neuvostoliiton pääministerinä.

Merkittävämpi virka oli kuitenkin ulkoministerin työ. Kyseisessä tehtävässä Molotov on myös jäänyt historiaan.

Suomen historiassa Molotov vaikutti muutenkin kuin talvisodan osalta. Suomi ja Neuvostoliitto allekirjoittivat niin kutsutun YYA-sopimuksen huhtikuussa 1948. Allekirjoittamassa Molotov, hänen takanaan Stalin. Stalinista katsoen vasemmalla Suomen pääministeri Mauno Pekkala, Stalinista oikealle ulkoministerit Carl Enckell ja Reinhold Svento, sisäministeri Yrjö Leino sekä kansanedustajat Urho Kekkonen, Onni Peltonen ja J. O. Söderhjelm. Neuvostoliiton edustajista mainittakoon vielä takarivin viiksekäs herra, Suomessa valvontakomissiota johtanut Andrei Ždanov. (Kuva: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Hän vaikutti ulkoasioiden kansankomissaarina eli ulkoministerinä toukokuusta 1939 maaliskuuhun 1949 ja uudestaan maaliskuusta 1953 (Stalinin kuolinpäivästä) kesäkuuhun 1956.

1930-luvulla hän oli yksi harvoista Stalinin vainoista selvinneistä bolsevikkijohtajista. Stalinilla tulisikin olemaan käyttöä Molotoville vielä pitkään.

23. elokuuta 1939 Molotov allekirjoitti Saksan ulkoministeri Joachim von Ribbentropin kanssa kuuluisan tai pahamaineisen Molotov–Ribbentrop-sopimuksen. Siinä kaksi suurvaltaa sopi itäisen Euroopan jaosta kummankin omaan etupiiriin.

Vain reilua viikkoa myöhemmin Saksa hyökkäsi Puolan länsiosiin ja muutama viikko tämän jälkeen Neuvostoliitto itäosiin. Maa jaettiin kahtia kummankin suurvallan omaan osaan.

Suomi joutui sopimuksessa Neuvostoliiton etupiiriin. Kun syksyn aikana Suomen valtuuskunta J. K. Paasikiven johdolla kävi useaan otteeseen neuvottelemassa Moskovassa neuvostojohdon kanssa, oli Molotov yksi keskeisimmistä neuvottelijoista.

Neuvottelut alueluovutuksista ja muista sitoumuksista eivät johtaneet mihinkään, ja 30. marraskuuta 1939 Neuvostoliitto aloitti talvisodan Suomea vastaan.

Talvisodassa Molotov oli keskeisiä suomalaisten pilkanteon kohteita. Panssarintorjunta-ase polttopullo sai nimen Molotovin cocktail ja Neuvostoliiton rypälepommin tyyppisiä lentopommeja nimitettiin Molotovin leipäkoreiksi. Tunnetussa Matti Jurvan laulussa piikiteltiin, että ”njet Molotov, njet Molotov, valehtelit enemmän kuin itse (keisarinajan kenraalikuvernööri) Bobrikov”.

Vjatseslav Molotov vaimonsa Polina Žemtšužinan kanssa Ruotsissa syyskuussa 1960. (Kuva: CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Toisen maailmansodan aikana Molotov oli Neuvostoliiton keskeinen edustaja liittoutuneiden kokouksissa. Maailmansodan jälkeen hän jatkoi ulkoministerinä kunnes joutui epäsuosioon.

Molotovin vaimo Polina Žemtšužina pidätettiin 1948 ja karkotettiin sisäiseen maanpakoon 1949. Vaimoa syytettiin liian läheisistä Israel-suhteista ja Stalinin noina aikoina vaikuttaneen juutalaisvastaisen agendan mukaisesti tämän juutalainen tausta herätti epäilyksiä.

Tämä oli vaikuttamassa siihen, että Stalin syrjäytti Molotovin, vaikka Molotov hyväksyikin vaimonsa syyllisyyden.

Stalinin kuoltua Polina Žemtšužina vapautettiin. Molotov eli vaimonsa kanssa tämän elämän loppuun jääden leskeksi vuonna 1970.

Joutuessaan syrjäytetyksi lopullisesti Molotov eli hiljaiseloa kuolemaansa asti. Molotov oli yksi viimeisiä elossa olleita vanhoja bolsevikkeja Lazar Kaganovitsin (1893–1991) ohella.

Vjatseslav Molotov kuoli 8. marraskuuta 1986 ollessaan 96 vuoden ikäinen. Hänen muistelma-elämäkertansa, joka perustui Feliks Tšujevin 1960-luvulta 1980-luvulle tekemiin haastatteluihin, näki päivänvalon vuonna 1991 Neuvostoliiton jo hajotessa ja sensuurin höllentyessä myös stalinistien osalta. Tšujevin teoksen mukaan Molotov piti Suomeen hyökkäämistä 1939 virheenä.

Lue myös

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää

Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2024 pienriistaa metsästi 157 000 metsästäjää, joille kertyi yhteensä 2,2...
13.7.2025 21:00

Katso punkkivinkit – "jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti"

Potilaan Lääkärilehti: Arviolta 1–50 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria, TBE-viruksen esiintyminen on alueellisesti rajattua
13.7.2025 19:00

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä

Uutuuskirja varoittaa kuntia lähtemästä osakkaiksi liiketoiminnallisiin yrityksiin
13.7.2025 12:00

Aihetunnisteet

bolsevismi kommunismi molotov Neuvostoliiton historia Neuvostoliitto ribbentrop stalin stalinismi talvisota toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste