Alkukesän koleus ja kuluttajien varovaisuus iskivät ravintoloiden kesäsesonkiin
Yli puolella matkailu- ja ravintola- yrityksistä kesäsesonki oli huonompi kuin viime vuonna, kertovat etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran jäsenkyselyn tulokset.
Sesongin heikkouteen vaikuttivat kuluttajien varovaisuus ja alkukesän kolea sää. Heinäkuun puolivälin maissa lämmennyt sää lisäsi palvelujen kysyntää, muttei riittänyt kuromaan umpeen huonoa alkukesää.
Lähes puolet alojen yrityksistä odottaa myös syksyn liikevaihdon olevan viime vuotta huonompi. Neljänneksellä yrityksistä on maltillisia kasvuodotuksia. Kongressi- ja messutoimialalla on muita aloja positiivisemmat odotukset syksylle.
Noin viidennes yrityksistä ilmoittaa vähentävänsä työvoimaa ensi syksyyn mennessä ja 13 prosenttia lisäävänsä työvoimaa.
Jäsenkyselyn mukaan pubien ja yökerhojen tilanne jatkuu murheellisena, sillä peräti 17 prosenttia yrityksistä ilmoittaa olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.
Alkoholin anniskelu on vähentynyt merkittävästi tällä vuosituhannella, millä on ollut erittäin negatiivinen vaikutus kaikkien ravintoloiden kannattavuuteen ja työllisyyteen.
– Suomessa hallitukset ovat väristä riippumatta korottaneet alkoholijuomaveroa. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus korottaa ensi vuoden alussa jo valmiiksi EU-maiden kireintä alkoholijuomaveroa entisestään, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.