Alkoholin kulutuksen lasku ei näy perheissä – Hätkähdyttävän monella suomalaislapsella päihdeongelmainen vanhempi
Suomessa on 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla biologisilla vanhemmilla on vakava päihdeongelma jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä.
Tämä vastaa noin yhdeksää prosenttia kaikista alaikäisistä.
42 000 lapsen biologisella vanhemmalla puolestaan on tällä hetkellä vakava päihdeongelma.
Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tekemästä rekisteritutkimuksesta.
Laskelmiin eivät sisälly lapset, joiden vanhemmilla on jonkinasteinen päihdeongelma, mutta he eivät ole syystä tai toisesta päätyneet päihdeongelmansa vuoksi hoitoon tai ongelma ei ole tullut ilmi sote-palveluissa.
– Kaikki epävarmuustekijät huomioiden voidaan todeta, että kyseessä on vähimmäisarvio. Toisin sanoen niiden lasten lukumäärä, joiden vanhemmilla on jonkinasteisia päihdeongelmia, on todennäköisesti huomattavasti suurempi, THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo sanoo tiedotteessa.
Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa jo toista vuosikymmentä.
– Tähän peilattuna sellaisten lasten osuus, joiden perheessä päihdeongelmista on kärsitty lapsuuden ja nuoruuden aikana, on vieläkin hätkähdyttävämpi, Raitasalo toteaa.
Päihdeongelmiin liittyvistä rekisterimerkinnöistä suurin osa, 60 prosenttia, liittyy pelkkään alkoholinkäyttöön. Lopuissa on kyse huumeiden käytöstä tai sekä alkoholin että huumeiden käytöstä.
Vastaavaa alaikäisten lasten lukumäärää arvioitiin viimeksi vuonna 2015. Tuolloin ei kuitenkaan arvioitu erikseen, onko vanhemmalla ollut aiemmin elämässään vai edelleen päihdeongelma. Vuonna 2015 Suomessa arvioitiin olevan 65–70 000 lasta, joiden elinaikana jommallakummalla tai molemmilla vanhemmilla oli ollut vakava päihdeongelma ennen lapsen täysi-ikäisyyttä.
Alkoholin kulutustottumuksia tarkastelevien tutkimusten mukaan suomalaisten yleisin paikka alkoholin käyttöön on koti.
– Päihteiden käyttöön liittyvät ongelmat heijastuvat kotiin, jonka pitäisi olla turvallinen paikka kasvaa lapselle, Raitasalo toteaa.
Päihdeongelma on yleisemmin isällä kuin äidillä.
Aineisto perustuu kaikkien Suomessa vuonna 2002 syntyneiden lasten sekä heidän biologisten vanhempiensa rekisteritietoihin vuoteen 2020 saakka, eli siihen asti, kun kyseisessä ikäluokassa täysi-ikäistytään.