Alivaltiosihteeri paljastaa SK:lle: Näin Venäjän Lavrov tappaa aikaa neuvotteluissa

Venäjä

Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia kuvaillaan Suomen Kuvalehden (SK) jutussa teräväksi ja erittäin taitavaksi diplomaatiksi, joka on lopulta kuitenkin presidentti Vladimir Putinin palvelija.

SK:ssa todetaan, että maaliskuussa 72 vuotta täyttävä Lavrov on halunnut jättää ulkoministeripestinsä useaan otteeseen, mutta Putin ei ole hyväksynyt luottomiehensä eroilmoitusta.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Kai Sauer kertoo Lavrovin tavasta piirtää erilaisissa neuvotteluissa. Näin hän teki myös tammikuussa 2006 Lontoossa, kun Martti Ahtisaari veti YK:n pääsihteerin pyynnöstä Kosovon asemasta käytyjä neuvotteluja.

– Tapansa mukaan Lavrov piirteli tuolloin Lontoossakin neuvottelupapereiden marginaaleihin karikatyyrejä neuvotteluhuoneessa istuvista ihmisistä, Sauer kertoo SK:lle.

– Ne olivat kysyttyjä piirustuksia.

SK:n jutussa suomalaisdiplomaatit arvioivat, että Putin päättää Venäjän ulkopoliittisista linjauksista ja Lavrov on Putinin palvelija.

– Lavrovin tehtävä on johtaa ulkoministeriötä, jotta se parhaalla mahdollisella tavalla palvelee presidentin toimia, eräs diplomaatti toteaa.

– Muistan useita tilanteita vuosien mittaan, joissa Lavrov on hyvin ketterästi yön yli nukuttuaan muuttanut puheenpartensa sen mukaisesti, mikä viesti Kremlistä on tullut.