”Ajavat muutosta väellä ja voimalla” – kansanedustaja vaatii keskustaa torppaamaan ideologiset yritykset muuttaa lakiteksti sukupuolineutraaliksi

Perhevapaat

Kansanedustaja Pekka Aittakummun (kesk.) mukaan hallituspuolue keskustan ei pidä hyväksyä sukupuolineutraalia kieltä perhevapaauudistuksen yhteydessä.

Hän näkee, että ”joidenkin” tavoitteena on muuttaa perhevapaita koskevat lakitekstit ideologisista syistä sukupuolineutraaleiksi.

– Joustavuuden vuoksi joissakin kohden voi olla parempi puhua ”vanhemmasta” äidin tai isän sijaan. Sen sijaan esimerkiksi äiti-sanan korvaaminen synnyttäjä-sanalla on perusteetonta, Aittakumpu toteaa.

Aittakummun mielestä yhdenvertaisuus ja vähemmistöjen tasaveroinen kohtelu on tärkeää, mutta se ei edellytä äitien ja isien ”konemaista” siivoamista pois lakiteksteistä.

Hän korostaa, ettei mikään edellytä kielen muokkaamista muuten hyvässä uudistuksessa.

– Hallituksen tulee huolehtia, että perhevapaauudistus huomioi erilaiset perheet, mutta myös se, että laista ei pelkistä ideologisista syistä poisteta isiä ja äitejä. Asiassa on mahdollista löytää kompromissi, joka tyydyttää kaikkia, kansanedustaja uskoo.

Keskustalainen on pannut merkille, että osa sukupuolineutraalia lakitekstiä kannattavista väittää, ettei kyse olisi isosta asiasta.

– He itse osoittavat, että tämä on iso asia, koska he ovat tehneet tästä ison asian ja ajavat muutosta väellä ja voimalla. Poliittinen voima kannattaisi nyt käyttää siihen, että hyvä uudistus etenee nopeasti maaliin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi muutoksista lakitekstiin viime viikolla.

Mekkala asiasta nousi maanantaina, kun Ilta-Sanomat avasi asiaa tarkemmin omassa jutussaan.

Perhevapaauudistuksessa ei enää jatkossa puhuta äidistä, vaan synnyttäjästä tai raskaana olevasta.

Tekstissä ei myöskään ole isää – on vain vanhempia. Perheessä on yksi tai kaksi vanhempaa.