Ajatuspaja ehdottaa perustuloksi 550 euroa

Sosiaaliturva

Perustulokokeilua selvittävän ryhmän jäsen, ajatuspaja Tänk arvioi, että perustulon suuruus voisi olla 550 euroa kuukaudessa.

Tänkin toimitusjohtaja Markus Kanervan mukaan summa on ehdotetuista realistisin. Tämän osittaiseksi perustuloksi kutsutun mallin ohessa säilytettäisiin Kanervan mukaan joitain ansiosidonnaisia syyperusteisia etuuksia.

Kanerva puhui juhlarahasto Sitran perustulohack-tapahtumassa tiistaina.

Kanerva perusteli osittaisen perustulon kokoa sillä, että se olisi lähimpänä nykyisiä perusturvaetuuksia.

– Toimeentulotuki on 490 ja työmarkkinatuki 550 euroa nettona kuukaudessa. Sairauspäivärahan minimi on 570 euroa. Uudelle yrittäjälle maksettava starttiraha on 550 euroa, hän listasi.

– Tämä antaa viitteitä siihen, että osittainen perustulo voisi pyöriä 550 hujakoilla.

Yhtenä vaihtoehtona selvitysryhmän pöydällä on ollut negatiivisen tuloveron malli.

Mallissa verotettavan palkan alarajan alittavista tuloista valtio maksaa tukea käänteisen veroasteikon mukaisesti. Haasteena Kanerva pitää sitä, että malli vaatisi reaaliaikaista tulorekisteriä.

– Jos mallia haluaisi kustannustehokkaasti kokeilla, niin kannattaisi odottaa tulorekisteriä, joka on tulossa vasta vuonna 2020.

Negatiivista tuloveroa ovat esittäneet muun muassa keskustanuoret.

Selvityksessä mukana oleva niin sanottu puhdas perustulo olisi tukimuoto, jonka lisäksi ei tulisi mitään harkinnanvaraisia etuja. Sen suuruus voisi olla 800–1500 euroa kuukaudessa.

Tähän vaihtoehtoon Kanerva suhtautuu epäillen.

– Kun mietitään kustannus- ja tulonjakovaikutuksia, se ei taloudellisesti ole kovin realistinen vaihtoehto. Poliittisestikin se on hyvin hankala, hän sanoo.

Ajatuspaja Tänk on aatteellisesti sitoutumaton ja poliittisesti riippumaton tutkimusyksikkö. Se on mukana Kelan johtamassa perustulokokeilun selvitysryhmässä, joka antaa raporttinsa hallitukselle maaliskuun loppuun mennessä.