Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Yhdysvallat
Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään Austinissa Texasissa toukokuussa. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Aborttitaistelu käy jälleen kiihkeänä Yhdysvaltain politiikassa, kun maa alkaa valmistautua välivaaleihin

Vuosikymmenien vääntö aborttia vastaan on saanut uutta voimaa aborttioikeuden tiukennuksista.
STT–Mimma Lehtovaara 12.9.2021 15:15, muokattu 12.9.2021 15:27
a– a+
Yhdysvallat

Raskaudenkeskeytys voi nousta merkittäväksi teemaksi Yhdysvaltain välivaaleissa runsaan vuoden päästä. Aihe on ottanut täysin uusia kierroksia Texasin osavaltion hiljattaisen lakimuutoksen jälkeen, joka käytännössä estää merkittävän osan aborteista. Mutta Texas ei ole aikeineen yksin.

Lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia ajavan yhdysvaltalaisen Guttmacher-instituutin mukaan abortteja vaikeuttavia rajoituksia on otettu tänä vuonna käyttöön eri puolilla maata kymmenittäin.

Eri tavoin abortin saantia hankaloittavia säädöksiä ajetaan muun muassa Arizonassa, Arkansasissa, Etelä-Carolinassa, Idahossa, Kentuckyssä, Montanassa, Ohiossa, Oklahomassa ja Texasissa. Yleensä tällaisia lakeja vastustavat järjestöt pyrkivät estämään lakien voimaantuloa valituksin.

–  Tästä tulee valtava kysymys. Se on jo nyt noussut tällaiseksi. Mutta kenen laariin se sataa? Sitä ei oikein vielä pysty sanomaan sen takia, että näennäisesti tämä on valtava konservatiivien voitto ja toimii innoituksena muille punaisille (republikaanien vahvoille) osavaltioille, pohtii professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Heiskanen arvioi, että paljolti on kyse, miten puolueet eli käytännössä demokraatit ja republikaanit onnistuvat kääntämään tilanteen edukseen ja millaisena aborttilainsäädännön kiristäminen näyttäytyy äänestäjien elämässä.

Niin kutsutuissa välivaaleissa valitaan Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen kaikki 435 edustajaa ja kolmasosa sadasta senaattorista monien paikallisten päättäjien ohella.

Yliopisto-opettaja Pekka Kolehmainen Turun yliopistosta luonnehtii aborttikysymystä määrätietoisesti rakennetuksi ilmiöksi, jonka avulla republikaanit ajavat poliittisia päämääriään.

–  Kun 1970-luvulla tämä keskustelu selkeämmin alkoi, republikaaninen puolue ja konservatiiviaktiivit loivat abortista kynnyskysymyksen, millä he toivat evankelikaaliset kristityt äänestäjikseen. He ovat olleet republikaanisen puolueen kovinta ja aktiivisinta perusjäsenistöä siitä ajasta asti, ja heille tämä aborttiasia on ollut hengen ja elämän kysymys.

Yhdysvaltain korkein oikeus teki vuonna 1973 Roe Wade -ratkaisunsa, joka takaa naiselle oikeuden raskaudenkeskeytykseen. Se on ollut konservatiivien piikkinä lihassa kaikki nämä vuosikymmenet.

Presidentti Donald Trump onnistui kaudellaan nimittämään korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivituomaria, joka herätti republikaaneissa jälleen toiveita aborttioikeuden kaventamisesta.

–  Aborttioikeus on ollut näitä klassisia jakokysymyksiä, ja tuntuu, että se on nousemassa taas takaisin vanhaan isoon merkitykseensä, sanoo Kolehmainen.

Mutta tarvitseeko konservatiivien edes yrittää tehdä Roe Wade -ratkaisulle mitään saavuttaakseen päämääränsä? On mahdollista, että abortteja saadaan estettyä ilman korkeinta oikeuttakin osavaltioiden omalla lainsäädännöllä, pohtii Heiskanen.

Esimerkiksi Texasin uuden lain mukaan abortti on mahdollinen vain hyvin rajatusti kuudennen raskausviikon jälkeen. Tuolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana, saati että hän ehtisi halutessaan hakeutua raskaudenkeskeytykseen.

–  Abortti tehdään käytännössä mahdottomaksi. Tällöin ei ole niin olennaista, mitä tapahtuu lopulta korkeimman oikeuden päätöksen kanssa, jos tämä aborttioikeus otettaisiin uudelleen käsittelyyn.

Suosiolukujensa kanssa kamppaileva katolilainen presidentti Joe Biden otti syyskuun alun lausunnossaan tiukasti kantaa siihen, että Yhdysvaltain korkein oikeus ei estänyt Texasin aborttilain toimeenpanoa. Presidentin mukaan kyseessä on ennennäkemätön hyökkäys naisten perustuslaillisia oikeuksia kohtaan.

Texasin laissa on niin kutsuttu ilmiantopykälä. Sen nojalla kuka tahansa voi ilmiantaa esimerkiksi aborttilääkärin tai abortissa avustaneen. On tulkinnanvaraista, ketkä kaikki luetaan avustajiin. On esitetty arvioita, että vaikkapa kyydin aborttiklinikalle antava ystävä voisi olla tällainen avustaja.

Biden totesi muun muassa, että Texasin lainsäädännön ilmiantopykälät aiheuttavat kaaosta ja epätoivoa, kun jopa ventovieraat ilmiantajat sekaantuvat naisten henkilökohtaisiin ratkaisuihin.

Ilmianto ja siihen rakennettu palkkiojärjestelmä vievät yhteiskunnallista ilmapiiriä ja keskustelua tuntemattomille urille, arvioi yliopisto-opettaja Kolehmainen.

–  Tämä on aivan uutta. Lainsäätäjä alkaa tukea kyttäämisprojekteja, ja niistä voi saada vielä palkinnon. Hyytävä näkökulma, että lainvalvonta siirtyisi yksityisten ihmisten harteille.

Aborttikysymys on jakanut Yhdysvalloissa voimakkaasti mielipiteitä jo vuosikymmeniä.

Kutakuinkin puolet kansasta asemoi tässä arvokysymyksessä itsensä yleisesti ottaen valinnanvapauden eli aborttioikeuden puolesta ja toinen puoli elämän puolesta eli vastustaa aborttia. Tutkimus- ja analytiikkayhtiö Gallupin keväisessä julkaisussa prosenttiluvut aborttioikeuden puolesta ja vastaan olivat 49–47.

Tutkimuksessa selvitettiin tarkemmin vastaajien kantoja raskaudenkeskeytyksen laillisuuteen: noin kolmasosan mielestä abortin tulisi olla laillista, vajaan puolen mielestä eräin reunaehdoin ja noin joka viidennen vastaajan mielestä abortit pitäisi kieltää lailla.

Gallup on tutkinut kysymystä vuosikymmeniä, ja aborttikieltoa kannattavien osuus on pysynyt melko lailla samana lukuun ottamatta notkahduksia 1990-luvulla ja vuosituhannen vaihteen tietämillä.

Yhdysvalloissa tehtiin Guttmacher-instituutin lukujen mukaan vuonna 2017 runsaat 860  000 raskaudenkeskeytystä.

Benita Heiskanen näkee aborttitaistelun osana kulttuurisotavyyhteä. Samassa sopassa vastakkainasettelua luomassa ovat mukana muun muassa aseenkanto-oikeuteen liittyvät kysymykset. Näissä yksittäisten osavaltioiden ei tarvitse käydä omia taistelujaan, vaan päämäärät ovat laajemmin yhteisiä ja niille ominaista on konservatiivien voittokulku.

Demokraattinen puolue Bidenin aikana ei ole ollut kovin aggressiivinen, vaan on pikemmin hakenut sovittelijan roolia, arvioi Kolehmainen. Jos abortin ja naisten oikeuksien ympärille rakentuisi suuri kansanliike, voisi tilanne muuttua ja piiskata demokraatteja toimimaan. Jo Texasin laki sai monet demokraatit ottamaan voimakkaasti kantaa tilanteeseen.

Yhdysvalloissa suunnitellaan lokakuun aluksi isoja mielenosoituksia aborttilakien kiristämistä vastaan.

–  Jos nousee todella suuri kansanliike naisten oikeuksien ympärille, on demokraattien entistä vaikeampaa pysytellä siitä erossa ja heidän täytyisi nostaa se kynnyskysymykseksi, kuten konservatiivipuolella. Siellähän ei ole ollut kursailua, vaan ovat olleet paljon aktiivisempia tämän aborttioikeuden vastustuksessa.

Mutta millaisia mahdollisuuksia demokraateilla olisi torpata abortin vastustajien hankkeita liittovaltion tasolla? Kolehmaisen mielestä helppoja tai yksinkertaisia vaihtoehtoja ei ole.

Yhtenä mahdollisuutena on väläytelty korkeimman oikeuden tuomareiden määrän lisäämistä ja toisena muutosta senaatin käytäntöihin, jolloin lakiesitysten viivyttäminen ja työskentelyn jumittamismahdollisuudet poistuisivat.

–  Molemmat ovat isoja poliittisia päätöksiä, joilla on merkittäviä seurauksia. Mikään ei estäisi seuraavaa presidenttiä, joka voi olla republikaanikin, lisäämästä (konservatiivisia) tuomareita korkeimpaan oikeuteen, Kolehmainen huomauttaa.

Toisaalta jos lakiesityksiä ei jatkossa voisi enää viivyttää, voisi sekin kääntyä demokraatteja vastaan myöhemmissä vaiheissa, vaikka demokraateilla nyt on senaatissa niukka valta.

Lue myös

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää

Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2024 pienriistaa metsästi 157 000 metsästäjää, joille kertyi yhteensä 2,2...
13.7.2025 21:00

Katso punkkivinkit – "jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti"

Potilaan Lääkärilehti: Arviolta 1–50 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria, TBE-viruksen esiintyminen on alueellisesti rajattua
13.7.2025 19:00

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä

Uutuuskirja varoittaa kuntia lähtemästä osakkaiksi liiketoiminnallisiin yrityksiin
13.7.2025 12:00

Aihetunnisteet

abortti Texas Ulkomaat Yhdysvallat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Onko sade ilman puhdistaja vai päin vastoin? – Tieku: Näin sade vaikuttaa, nämä ovat parhaat tuulensuunnat
Uutiset | 12.7.2025 23:00
Natsien raamattu täyttää sata vuotta – tekijänoikeus säilyi
Uutiset | 12.7.2025 22:30
Silmät ovat koetuksella kesän olosuhteissa – katso vinkit silmien ja lasien suojaamiseen
Uutiset | 12.7.2025 22:00
Luuletko olevasi hyvä uimari? – Hyvinvointialueelta varoitus
Uutiset | 12.7.2025 21:00
Sinilevä voi olla koiralle hengenvaarallista – yksi teko voi auttaa
Uutiset | 12.7.2025 20:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Katso punkkivinkit – ”jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti”
Uutiset | 13.7.2025 19:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste