Äärioikeistolaisten väkivalta järkytti myös 90 vuotta sitten – tunnetuin tapaus oli presidentti Ståhlbergin pakkokyyditys

Politiikka

Poliittinen väkivalta on ollut viime aikoina tapetilla, kun perussuomalaisten eduskunta-avustaja Pekka Kataja joutui heinäkuussa vakavan pahoinpitelyn kohteeksi. 

Poliisin epäilee Katajan murhan yrityksestä kolmea henkilöä, joista ainakin kahdella on kytköksiä äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Yksi epäillyistä on jyväskyläläinen kaupunkipoliitikko. 

Äärioikeiston harjoittama väkivalta oli tapetilla myös 90 vuotta sitten, jolloin Lapuan liike “muilutti” eli pakkokyyditti ainakin noin 250 henkilöä vuoden 1930 aikana. 

Muilutukset olivat usein luonteeltaan väkivaltaisia. 

Tunnetuin tapauksista on Suomen ensimmäisen presidentin K. J. Ståhlbergin ja hänen puolisonsa Ester Ståhlbergin kyyditys 14. lokakuuta 1930. 

Presidenttipari siepattiin aamukävelyltään Helsingin Kulosaaresta ja kuljetettiin Joensuuhun, jossa Ståhlbergit onnistuivat vapautumaan öiselle kadulle muilutuksen jatkosuunnitelmien epäonnistuttua. 

Tapauksesta annettiin myöhemmin tuomioita eri oikeusasteissa seitsemälle henkilölle puolustusvoimien yleisesikunnan päällikkötasoa myöten. 

Rouva Ester Ståhlberg kertoo sieppauksesta ja kyydityksestä seikkaperäisesti päiväkirjassaan.  

Hän kuvaa järkytystään ja hämmennystään, kun auto kiitää halki Suomen ja uhmakkaat sieppaajat esittävät presidentti Ståhlbergistä vääristeltyjä väitteitä. 

– Minä kuuntelin kammo sydämessä. Jos he todella tuollaista uskovat, he saattavat tehdä meille mitä tahansa. 

Varsinaista väkivaltaa pariskunta ei joudu kokemaan, mutta yksi sieppaajista pitää toistuvasti esillä asetta. 

Lähteenä käytetty teosta: Ester Ståhlbergin voittojen ja tappioiden vuodet. Päiväkirja 1926–1934. WSOY 1986. 

Entinen tasavallan presidentti K.J. Ståhlberg ja rouva Ester Ståhlberg Helsingin rautatieasemalla kyyditysmatkalta palattuaan.