Juhannuskuusi pihalle ja kukat tyynyt alle – tiesitkö nämä 10 faktaa juhannuksesta?

Juhannus

Juhannus on suomalaisille keskikesän juhla, jota juhlitaan perjantaina. Juhannukseen liittyy paljon salamyhkäisyyttä ja perinteitä. Suomenmaa latoo nyt pöytään kymmenen faktaa juhannuksesta.

1. Tuntuu, että juhannuksena saa aina sonnustautua toppapöksyihin. Ja se on totta. Keskikesän juhlan aikaan on hellettä keskimäärin kerran neljässä vuodessa ja Lapissa kerran kymmenessä vuodessa.

2. Suomalaiset juhlivat syömällä. Juhannuksen uudempiin perinneruokiin kuuluu makkara. Grillimakkaran myynti kolminkertaistuu juhannuksena.

3. Juhannus on ollut myös suomen lipun päivä vuodesta 1934 saakka. Juhannus on ainoa liputuspäivä, jolloin lippu saa olla salossa yli yön.

4. Juhannuksella on maine eniten hukuttavana juhlana. Vuosina 1990–2018 on hukkunut keskimäärin 7,76 ihmistä joka juhannus. Yleensä hukkuneista suurin osa on miehiä.

5. Juhannusta vietettiin alun perin kesäpäivänseisauksen aikaan, eli vuoden valoisimpana päivänä. Suomessa juhannusta on juhlittu nykyisellä paikallaan vuodesta 1955.

6. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on ennen tavattu juhannuskoivujen lisäksi laittaa keskelle pihaa juhannuskuusi, jonka oksat ja kuoret on poistettu latvaa lukuunottamatta.

7. Juhannuksen toinen nimi, mittumaari, tulee ruotsin kielen sanasta midsommar, keskikesä.

8. Jos juhannuskoristeita on taitellut, sen on uskottu tuovan huonoa onnea, surua ja murhetta taittelijalleen.

9. Juhannusperinteisiin kuuluu erityisesti lemmentaikojen tekeminen. Kukapa ei olisi lapsena kokeillut laittaa tyynyn alle seitsemää erilaista kukkaa tai nukkua vasemman jalan sukka väärinpäin?

10. Suomessa juhannuksen nimi oli ennen kristinuskon saapumista Ukon juhla.