Ysärit tulevat

Toimittajalta

Seuraavissa eduskuntavaaleissa voi piillä sukupolvipommi. Ainakin keskustassa.

Moni konkari jää pois. He jättävät jälkeensä vuosikymmenet kokemusta ja kymmeniätuhansia ääniä.

Keskustan on pakkokin toimia, jotta konkarien tilalle saadaan uusia kasvoja. Uusiutuvuus on jokaisen puolueen elinehto.

Kuinka paljon keskustaa voi nuorentaa vaaleissa? Miten saadaan hyvä tasapaino kokemuksen ja nuoruuden innon välille?

Vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa 80-luvulla syntyneet tulivat eduskuntaan. Vuoden 2019 vaaleissa 90-luvulla syntyneet ovat kaikki jo äänestysikäisiä, vanhimmat melkein kolmekymppisiä. Tämä ikäpolvi, ysärit, tulee politiikan paalupaikoille seuraavana.

Tämän hetken nuorilla on edessään uusi, jopa pelottava maailma. Ilmastonmuutos on täysin arvaamaton ilmiö. Maailman väestö kasvaa ja kaikille pitäisi löytää tilaa, samalla kun elinkelvottomien alueiden määrä nousee.

Ysäreillä ovat ratkaisun avaimet käsissään. He tekevät työuransa keskimäärin näistä vuosista alkaen 2060-luvulle asti. Kaikki vaikeat kysymykset pitäisi ratkaista juuri tällä aikavälillä.

Moni 90-luvulla syntynyt saa tehdä koko työuransa täysin uudenlaisten kysymysten parissa. Yksi näistä kysymyksistä on fossiilisten polttoaineiden ja materiaalien korvaaminen.

Muovin sijasta pakkaamme karamellit, leivät ja AA-paristot sellupakkauksiin. Bensan ja dieselin sijasta ajamme autoja sähkön, biokaasun ja etanolin voimalla. Kivihiilen sijasta sähköä tuotetaan tuulella, auringolla ja ehkäpä tulevaisuudessa turvallisemmalla ydinvoimalla.

Useampi tulevaisuuden työntekijä tekee yhä konkreettisempia asioita hiilensidonnan parissa. Kuinka moni tuleekaan istuttamaan metsiä osana hiilinieluprojekteja?

Tekoälyä käytetään jo, mutta oletettavasti sen parissa työskentelee tulevien vuosikymmenten aikana yhä useampi. Tämän päivän nuoret aikuiset saavat nähdä keinotekoisen älykkyyden pitkän kehityskaaren, kenties tietoisuuden tasoille asti.

Yhteiskunnan arvotkin muuttuvat ysärien myötä. Materian kuluttamiseen liittyvien arvojen on pakkokin muuttua. Onko tässä paikka sivistyksellisten, henkisten ja yhteisöllisten arvojen uudelle tulemiselle?

Jos maapallon tulevaisuus näyttää lohduttomalta, on ihmiskunta saavuttamassa huikeita asioita avaruudessa.

Ensimmäisen ihmisen on tarkoitus kävellä Marsin pinnalla 2030-luvulla. Ysärit ovat silloin keskellä kiivainta työputkeaan. Ensimmäinen luotain voi teoriassa lähettää viestin toisesta aurinkokunnasta jo 2060-luvulla, ysärien jäädessä eläkkeelle.

Avaruussaavutuksia 90-lukulaiset pääsevät tulkitsemaan niin tieteen, tekniikan, politiikan kuin silkan ihmisenä olemisen kannalta.

Politiikassa pitäisikin kysyä: Keiden ääni kuuluu, kun valmistaudumme huomisen haasteisiin?

Lauri Heikkilä