Suomenmaa elää ajassa

Toimittajalta

Suomenmaa täyttää tänä vuonna komeat 110 vuotta. Te lukijat olette lehden tekemisessä keskeisessä roolissa. Toimituksen perimmäinen tavoite on palvella teitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Marraskuun 23. päivänä ilmestyneessä juhlalehdessämme toimme esiin Suomenmaan tekijöitä. Lehden jutut, kuvat, grafiikat tai ulkoasu eivät tipahda taivaasta, vaan vaativat monenlaista osaamista.

Ensin on löydettävä mielenkiintoinen juttuaihe tai näkökulma. Toisinaan juttuideaa pitää kypsytellä pidempään isommalla porukalla.

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa on reagoitava reaaliaikaisesti päivänpolttaviin poliittisiin aiheisiin.

Viikkolehden laajat reportaasit ja haastattelut taas on suunniteltava hyvissä ajoin ennen painopäivää, jotta niiden kirjoittamiseen ja taittamiseen jää riittävästi aikaa.

Tiistai-iltapäivänä Suomenmaat kuljetetaan lehtipainosta Postin jakelukeskukseen. Tällä järjestelyllä lehden pitäisi olla teidän lukijoiden käsissä viimeistään perjantaina.

Yllättävät uutiset ja tapahtumat pakottavat aika ajoin toimituksen muuttamaan käsikirjoitusta ennen lehden painoon menoa. Tällaisista painetilanteista toimitus selviää kovan rutiinin ansiosta poikkeuksetta kuivin jaloin.

Suomenmaan onneksi lehdellä on ollut aina hyviä tekijöitä. Lehden toimittajakunnassa löytyy niin nuoria nälkäisiä tekijöitä kuin kokeneempiakin kehäkettuja.

Toimittajien kouluttajana Suomenmaa on ollut erinomainen kasvattajaseura. Lehden riveistä onkin vuosien saatossa ponnistettu moniin merkittäviin tehtäviin.

Tohtori Timo Mikkilän kirjoittaman Suomenmaan 100-vuotishistorian nimi Sitkeää tekoa on osuva. Suomenmaa on säilynyt hengissä vuosikymmenestä toiseen sodista ja muista pahoista vastoinkäymisistä huolimatta.

Suomenmaan jatko on ollut monta kertaa veitsenterällä. Lehden ja lukijoiden onneksi Suomenmaa on aina löytänyt oman paikkansa lehtimarkkinoilla.

Oman roolin löytäminen ei olisi onnistunut, jos Suomenmaalla ei olisi ollut kykyä ja halua uudistua ajan vaatimusten mukaisesti. Kuluva vuosikymmen on tästä hyvä esimerkki.

Suomenmaa muuttui sanomalehdestä aikakauslehtiformaattiin vuoden 2016 alusta. Samanaikaisesti verkkolehti uudistettiin kokonaan ja verkon painotusta toimituksen sisällä vahvistettiin merkittävästi. Näiden muutosten myötä Suomenmaan yli 100 vuotta kestänyt taival sanomalehtenä päättyi.

Tuolloin monet epäilivät ääneen, voiko sanomalehden tekoon tottunut toimitus yhtäkkiä ryhtyä tekemään aikakauslehteä.

Me toimituksessa uskoimme omiin kykyihimme ja onnistuimme uudistuksessa. Ilman sitoutunutta ja osaavaa toimituskuntaa temppu olisi jäänyt tekemättä.

Tätä samaa asennetta ja tarmoa tarvitaan myös tulevaisuudessa. Median muutoksen myötä toimituksissa tarvitaan tekijöitä, jotka hallitsevat perinteisten mediataitojen lisäksi videokuvaamisen ja sosiaalisen median käytänteet.

Näin toimimalla varmistamme, että keskustan pää-äänenkannattajan värikäs tarina elää ja voi hyvin vielä 110 vuoden päästä.

Juha Määttä Päätoimittaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen