Ruotsin pääministeri kehui Marinille Gripeniä: "Ruotsalaiset hävittäjät ovat fantastisia ja lentäjät rakastavat niitä"

Pääministeritapaaminen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että Suomen hävittäjähankintaa koskeva prosessi on melkein valmis, mutta muutoin hän ei kommentoinut sen enempää ehdokkaita kuin päätöksen tarkempaa aikataulua tai sisältöä.

Hävittäjähankinnat kiinnostivat tiedotusvälineitä Marinin ja Ruotsin pääministerin, sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonin yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Päätös hävittäjistä on määrä tehdä lähiaikoina, mutta Marin ei kertonut, tuleeko se jo tällä viikolla. Yksi ehdokkaista on ruotsalainen Saab Gripen E, jota Andersson luonnollisesti maan pääministerinä kehui vuolaasti.

–  Ruotsin tarjous on pöydällä, mutta Suomen hallitus tietenkin päättää, mitä koneita ostaa. Sanottuani tämän totean, että minä olen Ruotsista ja ajattelen tietenkin, että ruotsalaiset koneet ovat fantastisia ja tiedän, että lentäjät rakastavat niitä, Andersson sanoi.

Pekingin talviolympialaisten diplomaattisesta boikotoinnista ei kummankaan maan hallituksessa ole vielä pääministerien mukaan keskusteltu. Andersson sanoi, että se on asia, josta hallituksessa täytyy keskustella, mutta päätöstä ei ole vielä tehty.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, ettei se lähetä virallista delegaatiota helmikuussa järjestettäviin Pekingin talviolympialaisiin. Syynä ovat ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangin uiguurialueella.

Suomen vierailu on Magdalena Anderssonin ensimmäinen ulkomaanmatka pääministerinä.

Suomen ja Ruotsin pääministereillä on tapana tavata toisensa pian nimittämisen jälkeen. Myös pääministeri Marin teki ensimmäisen vierailunsa Ruotsiin.

Andersson tapaa myöhemmin tänään myös presidentti Sauli Niinistön Presidentinlinnassa.