Soi kunniaksi Luojan

Puheenvuoro

Toukokuun lopussa on perinteisesti vietetty koulujen päättäjäisiä ja nuorilla alkaa ansaittu kesäloma. Näin on vielä peruskouluissa, mutta toisella asteella, ammatillisessa koulutuksessa, näin ei enää ole.

Ammatillinen koulutus on kokenut suuria muutoksia viime vuosina. Reformin myötä aikaperusteisuus poistui, osaamisperusteisuus tuli tilalle. On tärkeää uudistua ja kehittyä, mutta uskallan olla nyt eri mieltä, oliko tämä ammatillisen koulutuksen uudistus hyvä.

Aikaperusteisuuden poistuttua tutkintoja ”tehtaillaan” vauhdilla. Herää suuri huoli, tapahtuuko se jopa osaamisen kustannuksella?

Lähiopetuksen määrä on supistettu minimiin ja opiskelijat laitetaan työelämään oppimaan, jopa ilman perusteiden osaamista. Työelämäjaksot ovat hyvä ja tärkeä osa ammattiin oppimista, mutta perusteet tulee opettaa koulussa. Parhaimmillaan yrityksiin mennään soveltamaan sitä tietoa ja osaamista mikä koulussa on opetettu ja opittu.

Työelämä on tänä päivänä kovin hektistä, yrityksien työntekijöillä ei ole aikaa opettaa, eikä se voikaan olla heidän tehtävänsä. Toisen asteen tutkinnot ovat alalletulotutkintoja.

Opiskelijoista valmistuu ammattinsa osaavia työntekijöitä yrityksiin, siksi perusta on tärkeää hoitaa kuntoon!

Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksen myötä myös opintojen aloitus muuttui. Enää ei perinteisesti aloiteta opintoja syksyllä ja tammikuussa, vaan opintoja voi jatkuvan haun myötä aloittaa joka kuukausi. Niinpä opiskelijat voivat aloittaa opinnot kesäkuussa, jopa heinäkuussa.

Opettajat ovat lomalla, mutta opiskelijat otetaan kouluun ja he aloittavat ammattiin opiskelun verkko-opintoina.

Peruskoulun päättänyt opiskelija on ansainnut kesälomansa ennen jatko-opintoja. Nyt heidän kuitenkin tulee ilmoittautua kouluun jo heinäkuun alussa, parhaana loma-aikana. Heidän on istuttava koneen ääreen ja orientoiduttava opiskeluun.

Olisiko keneltäkään pois, jos antaisimme nuorten viettää kesän rauhassa leväten ja lomaillen? Saisimme elokuussa levänneet ja innokkaat uudet opiskelijat aloittamaan lukuvuotta. Lukuvuosi kulkisi omaa rataansa ja joulujuhla ja kevätjuhla perinteisillä paikoillaan rytmittäisivät opiskeluvuotta.

Kuntavaaliehdokkailla on mahdollisuus vaikuttaa näiden nuorten tulevaisuuteen. Vaalien jälkeen koulutuskuntayhtymien paikat ovat jaossa, vaikuttamisen paikkoja on tiedossa!

Anne Herttuainen Kirjoittaja on keskustanaisten Itä-Savon piirin puheenjohtaja