Orpon hallitus tulee kurjistamaan arkea
Pääministeri Orpon hallituksen päämäärä talouden kuntoon laittamisesta on oikea. Keinot ovat vain väärät ja vähintäänkin kyseenalaisia.
Hallitusohjelma on pitkä kuin nälkävuosi ja kauniiden korulauseiden alta paljastuu ruma sisus. Keskusta on toki valmis tukemaan hyviä esityksiä, jos ne ajavat koko isänmaan etua. Huonoja esityksiä tulemme odotetusti kritisoimaan.
Hallitusohjelman mukaan talous laitetaan kuntoon muun muassa tavallisen suomalaisen peruspalveluita heikentämällä ja korkeakoulutuksen leikkauksilla. Perusturva joutuu myös tarkastelun alle ja sitä tuleekin uudistaa järkevämpään suuntaan. Ihmisiä tulee kannustaa aktiivisuuteen ja entistä useampi suomalainen pitää saada töihin.
Tässäkään asiassa ei pidä liikaa tarjota keppiä.
Bensan hinta ei laske, ikäihmisten, sairaiden ja vammaisten palveluista leikataan, lääkkeiden hinta nousee. Samalla Suomen rahapiirit saavat ison veroalen ja vähävaraiset joutuvat venyttämään kukkaroaan.
Suuri huoleni liittyy kuntien ja hyvinvointialueiden tulevaisuuteen. Hallitus piiloutuu hyvinvointialueiden päättäjien taakse pakottaen heidät tekemään hallituksen likaiset työt. Määrätään keskittämään ja karsimaan lähipalveluita. Terveysasemia, neuvoloita ja hoitokoteja. Tätä ei voi hyväksyä, suomalaiset ansaitsevat parempaa.
Tähän liittyy myös suunnitelmat valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta. Hallitusohjelmassa puhutaan kustannustehokkaammasta järjestelmästä. Miten tasausjärjestelmälle tulee käymään? Ollaanko Itä- ja Pohjois-Suomen kunnat keskittämässä suuriksi kokonaisuuksiksi?
Myös peruspalveluiden valtionosuuksia ollaan leikkaamassa ja uudistamassa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa koulutusleikkauksia. Koulutuksen, jonka piti olla erityissuojeluksessa. Kokoomuksen vahva tahtotila näkyy hallitusohjelman hähmäisissä kirjauksissa.
Hallitusneuvotteluiden keskellä pääministeri Orpolle selvisi, että sote-palveluista puuttuu rahaa. Tuore pääministeri näki ratkaisuksi sen, että leikataan haastavassa tilanteessa lisää.
Uudelle sote-mallille pitää antaa aikaa ja uusien alueiden työntekijöille pitää antaa heidän ansaitsemana työrauha. Sote-palvelumme ovat paikoin romahtamispisteessä vuosien henkilöstöpulan ja korona-aikana syntyneiden hoitojonojen vuoksi. Näitä ongelmia emme tarvitse lisää.
Moni kaipasi myös konkreettisia ja vahvoja kirjauksia autoilijoiden puolesta. Minkäänlaista mainintaa en näe hallitusohjelmassa dieselin käyttövoimaveron poistosta, ammattidieselistä tai merkittävästä polttoaineveron laskemisesta. 100 miljoonaa on toki tähän varattu, mutta vaikutus on 2,5 senttiä pumppuhintoihin.
Entä kun maailman markkinat nostavat merkittävästi pumppuhintoja? Jakeluvelvoitetta oli ennen vaaleja tarkoitus laskea merkittävästi. Hallitus on kuitenkin nostamassa jakeluvelvoitetta 13,5 prosentista aina 22,5 prosenttiin tulevien vuosien aikana.
Hallitusneuvottelujen edetessä puheet muuttuivat kummallisesti. Vastikään annettua lupauksia ei enää muistettu.
Uutena hokemana hallituspuolueiden suunnalta on, ettei polttoaineiden hintoja nosteta. Ei sanaakaan enää autoilijoiden maksutaakan keventämisestä. Hallituksella olisi ollut näytön paikka autoilijoiden aseman parantamiseksi. Sanat syötiin.
Voimme vain odottaa hallituksen toimia ja pelätä pahinta.