Koettakaa vain jaksaa

Puheenvuoro

Maaliskuu 2020 ja valtioneuvoston tiedotustilaisuus. Tämän tilaisuuden jälkeen luennot ja tenttikirjaluvut yliopistolla vaihtuivat verkkoluentoihin ja kotona opiskeluun. Paljon on vettä virrannut kanavassa maaliskuisen tiedotustilaisuuden jälkeen, noin neljäntoista kuukauden edestä.

Valtioneuvosto hyväksyi kaksi viikkoa sitten koronarajoitusten purkamissuunnitelman. Exit-suunnitelmaksikin kutsuttu suunnitelma pohjautuu huhtikuun alussa tehtyyn esitykseen, jossa koronarajoitusten ja suositusten purku perustuu epidemiatilanteen seurantaan sekä taloudellisten, yhteiskunnallisten ja sosiaalisten vaikutusten hallintaan.

Exit-suunnitelman tavoitteen pystyy kuitenkin tiivistämään yhteen käskyyn: ”Tehdään yhdessä parempi kesä!”

Lupaukset normaalista kesästä ja kylmästä Corona-kaljasta juhannuskokon ääressä eivät riitä. Mökkireissun sijaan olen enemmän huolissani korkeakouluopiskelijoiden opinto- ja jaksamisvelan määrästä.

Hallituksen lupaaman tukipaketin kohdistaminen nuorille ja opiskelijoille on hyvä alku, mutta toivottavasti tukipaketista paljastuu tsemppiviestien sijaan myös konkreettisia avauksia.

Uuden lukuvuoden käynnistyessä opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus lähiopintoihin mahdollisten etäopintojen lisäksi sekä mahdollisuus opiskella kampuksilla.

Opiskelijoiden hyvinvointia ja mielenterveyttä tulee edistää riittävillä resursseilla, kuten terapiatakuun avulla. Oppilaitoksia ja opiskelijajärjestöjä tulee myös tukea opiskelijoiden tavoittamisessa ja tukemisessa. Näitä ja muita konkreettisia avauksia toivon näkeväni.

Odotan jo mielenkiinnolla tulevaa syksyä ja aitoja tekoja korkeakouluopiskelijoiden opinto- ja jaksamisvelan purkamiseen.

Toivottavasti suunnitelmallisuutta on myös elokuun jälkeen ja tsemppipuheet vaihtuvat konkretiaan. Sitä me, korkeakouluopiskelijat, tämän kansakunnan toivot, odotamme ja toivomme.

Joonas Paavilainen Kirjoittaja toimii Keskustaopiskelijoiden 2. varapuheenjohtajana ja opiskelee Helsingin yliopistossa teologiaa ja uskonnontutkimusta.