Keskusta on kotiseutujen puolue

Puheenvuoro

Lähdin akanaan mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan, koska halusin, että nuorilla olisi Lapissa elämisen edellytyksiä. Halusin monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, erikoiskouluja ja vireää elämää. Tapahtumia, taidetta ja säpinää.

Jostain syystä ajatellaan, että nämä liittyvät leimallisesti vain suurempiin kaupunkeihin.

Asuessani Pietarissa pohdin välillä, miten samanlaista elämäni olikaan kuin kotona Lapissa. Aamulla kouluun ja päivän päätteeksi kaupan kautta takaisin kotiin. Illalla tein tavallisia juttuja, katselin telkkaria ja laitoin ruokaa. Viikonloppuisin näin kavereita ja kävimme kävelyllä.

Vaihtoehtoista kulttuuritarjontaa oli valtavasti, mutta loppuviimein elämä pyörii aina aika samankaltaisten asioiden ympärillä: kodin, työn ja vapaa-ajan.

Parjaajat vinoilevat keskustan kaivavan aina rahaa maakuntien teihin ja siltarumpuihin. Tottahan toki, niinhän tekevät kaikki luottamushenkilöt, mistä tahansa he ovatkaan. Ihmiset tekevät työtä oman kotiseutunsa puolesta, on se sitten isompi tai pienempi paikka.

Minulle keskustalaisuudessa on aina ollut kyse nimenomaan oman kotiseudun kehittämisestä. Se on aktiivista kansalaisuutta.

Vaikuttamista oman kotikorttelinsa palveluihin ja siisteyteen, oman kylätien kuntoon tai lähikaupan valikoimaan. Siihen, että kaikilla on mahdollisuus osallistua. Kysymys on työstä oman kotiseudun ja elinympäristön puolesta.

Lähiyhteisön rooli on keskeinen, asuipa missä tahansa.

Yksinäisyyttä voi kokea yhtä lailla kaukana kilometrien päässä lähimmästä naapurista tai omassa asunnossa kerrostalon keskellä. Yksinäisyys ei katso fyysistä sijaintia, se on riippuvainen siitä, onko löytänyt elämäänsä ihmisiä, kenen kanssa jakaa sitä.

Keskustan kilpailijat mätkivät mielellään meitä muistuttamalla, miten kaupungistuminen on megatrendi. Ihmiset asuvat siellä missä haluavat ja mistä löytävät siihen parhaat edellytykset.

Moni haluaisi ehkä asua lapsuuden kotiseudullaan, lähellä ikääntyviä vanhempia, mutta työllistymismahdollisuudet ovat useille vaatimattomia. Moni nuori taas odottaa malttamattomana hetkeä, jolloin pääse kotiseudulta suurempiin ympyröihin.

 Erilaisten alueiden ymmärtäminen erottaa meitä muista puolueista.

Keskustassa minulle on ollut tärkeintä, että emme arvota toisten taustoja. Jokainen kotiseutu on kullekin kaikista rakkain lähiyhteisö. Oli se sitten kauniilla kerrostaloilla täytettyä pääkaupungin kaupunginosaa, yhden kadun mittainen kuntakeskus tai jotain aivan muuta.

Keskustalaisuudessa on kyse hyvän elämisen edellytyksistä, missä tahansa tai mistä tahansa lähtökohdista ihminen onkaan. Erilaisten alueiden ymmärtäminen erottaa meitä muista puolueista.

Jokainen poliitikko on varmasti sitä mieltä, että on lähtenyt vaikuttamaan asioihin ihmisten paremman tulevaisuuden toivossa.

Keskusta on kuitenkin ainoa liike, jossa ei erotella tai arvoteta, missä tuo hyvä elämä olisi syytä elää. Ihminen päättää sen itse, ja juuri sen keskusta haluaa mahdollistaa.

Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja.

Katri Kulmuni Kirjoittaja on valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja.