Hallituksen on talouspolitiikassa pystyttävä parempaan
Kokoomuksen ja perussuomalaisten johtama hallitus valmistautuu apeissa tunnelmissa toiseen budjettiriiheensä. Sitä niittää mitä kylvää.
Orpon ja Purran Suomessa kasvussa ovat: työttömyys, velka, osattomuus ja eripura. Näiden siemeniä heidän hallituksensa on kylvänyt vaivoja säästelemättä. Sen sijaan talouskasvu, hyvinvointi, toivo ja luottamus ovat jääneet huomiotta.
Hallitus on kohdistanut voimavaransa säästö- ja veronkorotuslistoihin. Se on selvää, että säästää pitää. Mutta mikään pakko ei ole samalla rakentaa pääministerille miljardiluokan monumenttia tai ojentaa kaikkein hyväosaisimmille veronalennuksia.
Toivottavasti myös keskustan reilun kasvun tien vaihtoehto on ollut hallituksen kesälukemisena. Sillä nimittäin voidaan palauttaa luottamus talouteen, vältetään julkisen talouden konkurssi ja saadaan Suomi kasvu-uralle. Keskustan tavoite on vähintään kaksinkertaistaa talouden kasvu ennustettuun verrattuna.
Kasvun vauhdittamiseksi keskusta toteuttaisi muun muassa verohyvityksen myös pienten ja keskisuurten yritysten investoinneille, verottaisi yrityksen sisään jätettäviä voittoja vähemmän kuin ulos jaettavia, nostaisi arvonlisäverotuksen alarajaa 30 000 euroon, pitäisi kotitalousvähennyksen ennallaan sekä nopeuttaisi tuntuvasti investointien luvituksia.
Mitä hallitus on puolestaan tehnyt pienten ja keskisuurten yritysten eteen? Yllättänyt yrittäjät pahanpäiväisesti äkkivängällä veropolitiikallaan.
Perussuomalaisten ehdotuksesta toteutettava arvonlisäveron jättikorotus kurittaa kovalla työllään palkkansa ansainneiden tavallisten suomalaisten ostovoimaa. Arvonlisäveron yhtäkkinen korotus tulee voimaan jo muutaman viikon kuluttua.
Vuodenvaihteessa koittaa raju leikkaus kotitalousvähennykseen, vaikka ennen vaaleja kokoomus lupasi siihen pysyvää parannusta.
Koronasta kärsineiden kulttuurin, liikunnan, joukkoliikenteen ja majoitustoiminnan alempaan arvonlisäverokantaan tulee myös todella raju kiristys. Samalla lääkkeiden hinnat nousevat.
Kaikkein pienimpiä yrityksiä ja yritystoiminnan aloittamista helpottanut arvonlisäverotuksen huojennusalue poistuu.
Kokoomus ja perussuomalaiset ovat kokanneet kasaan kitkerän ja vaikutuksiltaan arvaamattoman verokeitoksen, joka syventää talouden ahdinkoa. Erityisen vaikea tilanne pienille palvelualan naisvaltaisille yrityksille. Hallituksen on syytä harkita uudestaan veropolitiikkansa järkevyyttä.
Työmarkkinoilla siintää edessä se mikä keväällä taakse jätettiin. Kun hallitus ei huomioi päätöksissään lainkaan työntekijöiden asemaa, niin liittokierroksella on ilmassa myrskyn merkit.
Uudistamista tarvitaan, mutta sanelu ja selkävoitot sopivat huonosti minkäänlaisen sovun voiteluaineeksi. Repivän riidan sijaan työmarkkinoille tarvittaisiin kestävä työrauha. Vastaantuloa puolin ja toisin.
Myös maailmalla on myrskyn sävyt tummenevat entisestään. Missä ei jo sodita, sielläkin joudutaan varautumaan. Geopolitiikan lisäksi markkinoilla ollaan jo huolissaan seuraavasta globaalista taantumasta. Ennen kuin Suomi on onnistunut edes nousemaan jaloilleen edellisestä.
Siksi viestini hallitukselle on kasvun ja luottamuksen vahvistamisen viesti. Nyt tarvitaan kasvua edistäviä ja työllisyyttä vahvistavia päätöksiä. Rohkeita toimia tässä ja nyt.
Suomella ei ole varaa tyytyä tavoittelemaan kitukasvuisuutta. Pelkillä leikkauksilla ja veronkorotuksilla julkinen talous ei oikene. Hallituksen on pystyttävä parempaan.