Haastajalle on tilaa

Puheenvuoro

Kevään vaalit lähestyvät ja samalla asetelmat muotoutuvat. Puolueiden vaalistartit raamittavat kevään poliittista keskustelua.

SDP lähtee gallupien ykköspaikalta kevääseen. Mielipidemittausten huippu on tosin jäänyt taakse. Halu voittaa vaikuttaisi ohittavan vastuulliset linjaukset. Monet, erityisesti ilmastopolitiikan linjaukset ovat hermostuttaneet puolueen kenttäväkeä.

Kokoomus pyrkii tekemään eduskuntavaaleista pääministerivaalit.

Vaikuttaa siltä, että heillä on yrityksenä toistaa kuntavaalien pormestarivaalit: kärjistää vaihtoehdot kahteen, joista itse ovat toinen. Varsinaista teemaviestiä heillä ei kampanja-avauksen perusteella suomalaisille ollut.

Vihreät pysyvät keskusteluissa sekä henkilöiden että teemojen kautta. Haavisto kiinnostaa, vaikka viime aikoina hänen suunnaltaan on ollutkin hiljaiseloa. Perussuomalaiset pyrkivät ottamaan kantaa laajasti aiheiden kirjoon, mutta ovat korostetusti tunnettuja maahanmuuttolinjastaan.

Keskustan vaalimenestykselle on iso sauma. Mutta on sillä myös reunaehtonsa.

Keskustan on pystyttävä kiteyttämään viestinsä ja vaalitavoitteensa kristallinkirkkaaksi. Kun vaaliohjelma ja keskeiset teemat tulevana viikonloppuna avataan, niitä on pidettävä sinnikkäästi koko kevään ajan esillä.

Ihmisille pitää jäädä vahva mielikuva siitä, millä asialla keskusta on. Uskallan todeta, että teemat ovat sellaisia, joista meidät tunnistetaan helposti.

Politiikan keväässä on runsaudenpula ajankohtaisista teemoista. Näyttää siltä, että puolueilla on pääasiassa ollut hankaluuksia profiloitua uutisten keskellä oman pääviestinsä mukaisesti.

Omaehtoisen keskusteluagendan pöytään lyömisen sijaan puolueet ajautuvat keskustelemaan uutisten kärkien mukaisesti teemasta toiseen.

Ajankohtaiset teemat ansaitsevat tulla huomioiduiksi poliittisessa keskustelussa. On selvää, että ilmastonmuutokseen tai vaikkapa turvallisuustilanteen muutoksista kumpuaviin uutisiin tarvitaan puolueiden kantoja.

Ajankohtaisiin aiheisiin reagoinnin lisäksi tässäkin ajassa tarvitaan kuitenkin pitkälle ulottuvia poliittisia visioita.

Keskusta menestyy, jos onnistumme maalaamaan kevään aikana suomalaisille tuon politiikan vision.

Kyse ei ole ylätason pohdinnasta, vaan hyvin konkreettisten asioiden kääntämisestä arjen kielelle. Samalla äänestäjille on avattava, mikä tuossa visiossa on nimenomaan keskustan aatteen värittämää.

Perusasetelma kahden mielipidetiedustelujen ykköspuolueen kesken vaikuttaa jämähtäneeltä. Oma-aloitteisia keskusteluavauksia ei heillä juuri ole. Haastajalle on tilaa.

Keskustan suurin menestyksen resepti piilee siinä, että huomaamme tarpeen nähdä itsemme haastajana.

Pääministeripuolue keskusta on tehnyt neljän vuoden aikana työnsä paremmin kuin kukaan hallituksen aloittaessa uskalsi odottaa.

Vaaleihin lähdemme hallitusasetelmasta huolimatta kolmosradalta. Siltä radalta voittaa, kun on oikea asenne. Vastuullisen haastajan asenne.

Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.