Ehdolla opiskelijaksi

Puheenvuoro

Toissa päivänä avautunut yhteishaku korkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin hakukohteisiin sijoittuu tänä vuonna varsin jännittävään aikaan. 15.3–5.4.2017 median pyörteissä pauhaavat politiikka, vaalikoneet ja tuhannet ehdokkaat.

Ehdolla tänä keväänä on siis niin tulevia kunnanvaltuutettuja kuin korkeakouluopiskelijoita. Osa jopa kaksoispestissä.

Vaikka valintakriteerit ja hakukohteet näiden kahden pestin välillä eroavat, löytyy myös paljon yhteistä. Molempien ryhmien elämässä on läsnä odotus, into ja mahdollisuus tulla valituksi. Valmistaudutaan pääsykokeisiin, valmistaudutaan vaalipaneeleihin ja kuntalaisten kohtaamiseen.

Yhteisen elämäntilanteen jakaminen ei kuitenkaan riitä kohtaamiseksi. Neljän vuoden kaudelle kunnalliseen päätöksentekoon valittavat luovat jokaiselle nuijan kopautuksella asioita myös tuon vuosimäärän yli. Aikavälille, jossa olisi toivottavaa, että opiskelun perässä muuttavat nuoret näkevät juurensa elinvoimaisena vaihtoehtona myös tulevaisuudessa.

Tämän toteutumiseen tarvitaan nuoria päättäjiä ja ennen kaikkea keskusteluyhteys kaikkien ikäpolvien välille. Opiskelijamassan vaikuttavuus ei saa kärsiä, vaikka monella korkeakouluun pääsevällä kotipaikkakunta vaihtuu.

Erityisen tärkeän aiheesta tekee kevään tuoreet ehdokastilastot. Allianssin tilastojen mukaan alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden osuus kaikista kuntavaaleihin asetetuista ehdokkaista on 8,9 prosenttia. Se on vähemmän kuin aiemmissa kuntavaaleissa.

Olipa mahanpohjassasi nyt opiskelu- ja/tai vaaliperhosia, nauti tulevasta muutoksesta. Vaikkei ensimmäisellä kerralla tärppäisikään, sinulla on oma vaikuttava paikkasi kuntalaisena myös valintojen ulkopuolella.

Pidetäänhän siitä huolta.

Auli Piiparinen

Kirjoittaja on Keskustan Opiskelijaliiton liittohallituksen jäsen.

Auli Piiparinen