Tupakkapakkausten ulkoasu on yhdenmukaistettava, jotta tupruttelu saadaan loppumaan
Suomen tavoitteena on lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on ankara, mutta ei aivan mahdoton.
Suomalaisista 20–64-vuotiaista vain noin 14 prosenttia sauhuttelee päivittäin. Vuosituhannen alussa lukema oli kymmenisen prosenttiyksikköä suurempi.
Alaikäisistäkin enää vain harvat tupakoivat. Suunta on siis oikea.
Savuttomuus ei ole lisääntynyt itsestään. Sen eteen on tehty määrätietoisia toimia.
Vuonna 2012 kiellettiin tupakkatuotteiden esilläpito myymälöissä. Vuoden 2014 tupakkatuotedirektiivi pakotti valmistajat lisäämään savukeaskeihin kuvia tupakoinnin seurauksista, kuten mustuneista keuhkoista. Viimeisimpänä uudistuksena toukokuussa kiellettiin mentolisavukkeet.
Samaan aikaan tupakkatuotteiden verotusta on jatkuvasti kiristetty.
Yksi keino on kuitenkin vielä käyttämättä: tupakkapakkausten ulkoasun yhdenmukaistaminen.
Käytännössä se merkitsee, että savukerasioissa on kuvavaroitus tupakan haitoista sekä savukevalmistajan tuotenimi pelkistetyillä kirjaimilla, ilman logoa. Merkistä riippumatta savukerasiat näyttäisivät lähes samalta.
Yhdenmukaistaminen vähentäisi tuotteiden houkuttelevuutta erityisesti lasten ja nuorten silmissä. Lisäksi se heikentäisi valmistajien mahdollisuutta markkinoida tuotteitaan. Savukemerkkeihin liittyvän glamourin on jo aika loppua.
Yhdenkään tupakoitsijan elämä ei uudistuksen myötä hankaloituisi: savukkeita saisi kaupoista entiseen tapaan.
Savukemerkkeihin liittyvän glamourin on jo aika loppua.
Savukepakkausten yhdenmukaistaminen olisi helppoa ja halpaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä suositteli sitä jo pari vuotta sitten, mutta esitystä ei ole vielä toteutettu.
Lainsäädäntö sallii yhdenmukaistamisen, ja siihen onkin siirrytty jo esimerkiksi Britanniassa, Irlannissa, Norjassa ja Ranskassa. Suomen tulisi pikaisesti liittyä jonon jatkoksi.
Samalla kannattaa muistaa, että tupakkatuotteiden vastaisessa taistelussa ei pidä keskittyä pelkästään savukkeisiin.
Muut nikotiinituotteet, kuten nuuska ja sähkötupakka, ovat mielikuvaltaan parempia ja nehoukuttelevat yhä useampia nuoria. Kuitenkin myös ne ovat terveydelle vaarallisia.