Suomalaiset poliitikot loistavat poissaolollaan Pandora-vuodossa

Pääkirjoitus

Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ on uutisoinut tällä viikolla historiallisen laajasta veroparatiisiyhtiöitä koskevasta tietovuodosta.

Yli 600 toimittajaa yli sadasta maasta on tutkinut neljästätoista veroparatiisipalveluja tarjoavasta yhtiöstä vuodettuja asiakirjojan vuosilta 1996-2020. Asiakirjoja ja sähköposteja on yhteensä lähes 12 miljoonaa.

Massiivisesta aineistosta on paljastunut satoja tunnettuja nimiä niin politiikan, viihdemaailman kuin urheilunkin piiristä. Uutisten mukaan jopa 35 nykyistä tai entistä valtionpäämiestä on piilottanut omistuksiaan veroparatiiseihin. Joukossa on poliitikkoja, jotka ovat julkisuudessa vaatineet veroparatiiseja kuriin.

Veroparatiisit ovat sinänsä laillisia. Valtiot voivat päättää, millaisia verotuskäytäntöjä niiden alueella käytetään.

Veroparatiiseja käyttävät aivan kunniallisetkin yhtiöt kansainvälisissä omistusjärjestelyissään. Mutta ne ovat hyödyllisiä myös sellaisille tahoille, jotka haluavat salata omistuksensa monimutkaisten yhtiöketjujen taakse tai pestä rikollisuudella hankittua rahaa.

Nimensä mukaisesti veroparatiiseja käytetään myös verojen välttelyyn. Esimerkiksi Iso-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin perhe näyttää käyttäneen tätä mahdollisuutta hankkiessaan arvokiinteistön Lontoosta.

Pandora-papereissa esiintyy silmiinpistävän paljon venäläisiä nimiä. Uutisten mukaan presidentti Vladimir Putinin lähipiiri on piilottanut huikeita omaisuuksia veroparatiiseihin, joita on käytetty myös saman lähipiirin hallitsemien yhtiöiden monimutkaisissa omistusjärjestelyissä.

Suomessa poliitikon ura päättyisi nopeasti, jos kävisi ilmi, että hän on sijoittanut omaisuuttaan veroparatiisiin kertomatta siitä sidonnaisuusilmoituksessa.

Suomesta aineistoa on päässyt tutkimaan vain Ylen MOT:n toimitus. Suomalaisten kannalta tärkeimmän uutisensa se kertoi maanantaina oikeastaan vain sivulauseessa: aineistosta ei ole löytynyt yhtään suomalaista poliitikkoa.

Suomalaisten poliitikkojen poissaoloa voi selittää monella tekijällä. Ehkä tärkein selitys on, että politiikka ei ole Suomessa rikastumisen väylä.

Kansanedustajat ovat kyllä keskimäärin varakkaampia kuin äänestäjät. Eduskuntaan on aika ajoin valittu myös yritystoiminnassa hyvin menestyneitä henkilöitä, joilla on suuri omaisuus. Hekin ovat keskittyneet eduskunnassa politiikan tekemiseen oman vaurauden kasvattamisen sijasta.

Kansanedustajat ja ministerit joutuvat myös ilmoittamaan taloudelliset kytköksensä. Media seuraa säännöllisesti heidän antamiaan sidonnaisuusilmoituksia.

Suomessa poliitikon ura päättyisi nopeasti, jos kävisi ilmi, että hän on sijoittanut omaisuuttaan veroparatiisiin kertomatta siitä sidonnaisuusilmoituksessa.

Suomi on säilynyt myös kohtalaisen korkean veromoraalin maana. Muutamat pelien kehittämisellä rikastuneet yrittäjät ovat näyttäneet tässä viime vuosina esimerkkiä maksamalla kiltisti veronsa Suomeen.

Pandora-papereissa on toki myös suomalaisia nimiä. MOT:n mukaan listoilta löytyy tavallisten keski-ikäisten miesten lisäksi talousrikollisia tai henkilöitä, jotka ovat Suomessa ulosotossa.

Pandora-paperit kiihdyttävät jälleen vaatimuksia veroparatiisien laittamisesta kuriin. Alalla on edelleen valitettavan paljon yhtiöitä, jotka eivät pidä kovin tarkkaa lukua asiakkaidensa rahojen alkuperästä.

Veroparatiisiyhtiöt lupaavat yleensä asiakkailleen myös pitää heidän tietonsa salassa. Tämä salaisuuden muuri on nyt murtunut muutaman kerran. Syitä siihen voi vain pohtia.

Kertovatko vuodot yhtiöissä toimivien henkilöiden moraalin paranemisesta? Vai onko vuotojen taustalla joku toimija, jolla on erittäin vahva kybertiedustelun kyky kuten suurvalloilla? Niin tai näin, Pandora-papereita tutkineet toimittajat ovat tehneet jälleen erittäin arvokasta työtä.