Soinin koepallo kannattaa ottaa vakavasti

Pääkirjoitus

Politiikan kesäkausi alkoi koronakevään jälkeen varsin erikoisissa tunnelmissa. Eduskunnassa ei ole tehty yhtään välikysymystä maaliskuun jälkeen, ja oppositio ehti vasta tapailla omia säveliään ennen eduskunnan jäämistä istuntovapaalle viime viikolla.

Eduskunnan uusi puhemies Anu Vehviläinen ehti jo kaipailla paluuta normaaliin parlamentaariseen menoon, kun kansanedustajat palaavat syksyllä Arkadianmäelle.

Yksi merkki paluusta normaaliin on jo saatu, perinteinen hiljaisen heinäkuun poliittinen avaus.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini on pannut liikkeelle koepallon, uutisen uudesta puoluehankkeesta.

Uudelle puolueelle on jo uusvanha nimikin, Suomen maaseudun puolue. Tämä Veikko Vennamon perustama puolue oli Soinin alkuperäinen koti.

Iltalehden tiistaina julkaiseman uutisen mukaan uuteen SMP:hen koottaisiin kristillisdemokraatit, sinisten rippeet sekä keskustan ja perussuomalaisten nykymenoon tyytymättömiä ihmisiä.

Uuden SMP:n aatteelliseksi pohjaksi tarjotaan kristillisiä arvoja, pienyrittäjyyttä, pienituloisten etujen ajamista ja perheystävällisyyttä.

Keskiviikon Iltalehdessä Soini totesi, että Suomen politiikassa on kraaterin kokoinen aukko. Hän ei kiistänyt uuden puolueen perustamishanketta.

Sen sijaan voidaan kysyä, olisivatko esimerkiksi kristillisdemokraatit valmiita lakkauttamaan muitta mutkitta oman puolueensa tai vaihtamaan sen nimen SMP:ksi.

Puoluehanke on hyvä esimerkki politiikan hiljaisen heinäkuun hyödyntämisestä. Soini osaa edelleen julkisuuspelin.

Eri asia on, miten pitkälle Soinin avaus kantaa.

Sinisten rippeet olisivat varmaankin halukkaita siirtymään jonkun suuremman sateenvarjon alle. Monet sinisten edustajat ovat sen jo tehneetkin hakeutumalla muihin puolueisiin.

Sen sijaan voidaan kysyä, olisivatko esimerkiksi kristillisdemokraatit valmiita lakkauttamaan muitta mutkitta oman puolueensa tai vaihtamaan sen nimen SMP:ksi.

Suurta lohkeamaa tuskin olisi perussuomalaisistakaan tulossa, onhan puolue ollut kovassa nosteessa Jussi Halla-ahon kaudella.

Soini laskee niiden perussuomalaisten kannattajien varaan, jotka vierastavat jyrkkää maahanmuuttovastaisuutta, joka on saanut aika ajoin jopa vihamielisiä muotoja. Tämä joukko ei taida olla kovin suuri.

Soinin varsinainen maali saattaakin olla keskustassa, jonka aiemmista kannattajista suuri osa hylkäsi puolueen viime vaaleissa. Gallupien mukaan alamäki on jatkunut vaalien jälkeenkin.

Näitä keskustaan pettyneitä Soini nyt kosiskelee. Tämä kannattaa ottaa puolueessa vakavasti.

Uuden SMP:n perusarvojen lista antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Onko todella niin, että kristillisiä arvoja, pienyrittäjyyttä, pienituloisten etujen ajamista ja perheystävällisyyttä kannattavat ihmiset eivät tällä hetkellä tunne keskustaa omakseen? Tuo lista on kuitenkin yhdistänyt merkittävää osaa keskustan kannattajista koko puolueen olemassaolon ajan.