Putinista voi tulla käytännössä elinikäinen presidentti

Pääkirjoitus

Venäjän valtapuolue ehdotti tiistaina maan perustuslain muuttamista niin, että Vladimir Putin voisi asettua ehdolle myös seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2024.

Ehdotus avaa mahdollisuuden, että Putinista voi tulla elinikäinen presidentti.

Venäjän poliittinen järjestelmä poikkeaa tuntuvasti siitä, mihin läntisissä demokratioissa on totuttu. Yksi esimerkki tästä erosta on se, miten nopeasti maan perustuslakia voidaan muuttaa.

Venäjän duuma on käsitellyt pikavauhtia perustuslain muutoksen, joka vahvistaisi entisestään presidentin valtaoikeuksia. Maan valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ajoi siihen tiistaina vielä lisäyksen, joka mahdollistaa Vladimir Putinin asettumisen ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Venäjän nykyisen perustuslain muaan sama henkilö voi toimia presidenttinä vain kaksi kautta peräkkäin. Siksi Putinin pitäisi luopua virasta kahden kuusivuotiskauden jälkeen vuonna 2024.

Putinin tukipuolue ajoi läpi tiistaina muutoksen, jonka mukaan päättyneitä kausia ei oteta lukuun vuoden 2024 vaaleissa.

Menettely on periaatteessa sama, jota Suomessa sovellettiin vuoden 1994 vaaleissa. Presidentin toimikaudet oli rajattu kahteen Mauno Koiviston toisen kauden aikana.

Eduskunta päätti, että päättyneitä toimikausia ei oteta huomioon kahden kauden rajoituksen soveltamisessa. Tämä olisi antanut Koivistolle mahdollisuuden pyrkiä vielä kolmannelle kaudelle, mutta hän ei käyttänyt tätä mahdollisuutta.

Putin ilmoitti hyväksyvänsä toimikausien nollaamisen, jos maan perustuslakituomioistuin antaa sille tukensa. Se lienee pelkkä muodollisuus.

Lisäksi koko perustuslain muutos alistetaan kansanäänestykseen 22. huhtikuuta. Viimeistään nyt tästä kansanäänestyksestä tulee kannanotto Putinin valtakauden jatkamisesta.

Jos kansa antaa hankkeelle tukensa, Putin voi tavoitella jälleen kahta peräkkäistä kautta vuoteen 2036 asti. Hän olisi tuolloin 83 vuoden ikäinen. Jos terveyttä riittää, silloin voitaisiin jälleen muuttaa perustuslakia ja nollata päättyneet kaudet.

Jos kansa antaa hankkeelle tukensa, Putin voi tavoitella jälleen kahta peräkkäistä kautta vuoteen 2036 asti.

Venäjän nykyjohto ei ole kovin vastaanottavainen ulkopuolisten neuvoille, joten muiden maiden johtajien tuskin kannattaa ryhtyä oppimestareiksi perustuslain uudistuksessa.

Sen sijaan on mielenkiintoista nähdä, ovatko venäläiset jo unohtaneet ne elinikäisen johtajuuden riskit, jotka toteutuivat Neuvostoliiton loppuaikoina 1980-luvun alussa. Kolme iäkästä johtajaa menehtyi silloin vuoron perään parin vuoden aikana.

Putinin jatkoa perusteltiin tiistaina maan vakauden säilyttämisellä. Yhteen henkilöön sidottu vakaus voi kuitenkin murtua arvaamattomin seurauksin siinä vaiheessa, kun tämä yksi henkilö ei ole enää käytettävissä.