Poliitikot pysykööt lestissään – asiantuntijoiden arvovaltaa ei pidä lähteä murentamaan valtapoliittista syistä

Pääkirjoitus

Suomi on onnistunut koronapandemian hoitamisessa vähintäänkin hyvin moniin muihin maihin verrattuna. Yksi menestyksen avain on ollut se, että Suomessa on luotettu asiantuntijoiden osaamiseen.

Johtavat poliitikot ovat varoneet visusti ottamasta kantaa koronahoidon lääketieteellisiin perusteisiin tai koronarokotusta koskeviin yksityiskohtiin. Niin päättäjien kuin tavallisten kansalaisten on pitänyt luottaa alan ekspertteihin ja tutkittuun tietoon.

Tätä näkemystä on tuettu laajasti. Tästä syystä Suomessa naureskeltiin avoimesti, kun USA:n presidentti Donald Trump esitti asiantuntijoiden kauhuksi omia lääketieteellisiä näkemyksiä siitä, miten koronaa pitäisi torjua.

Päättäjien rooliin ei kuulu murentaa yleistä luottamusta keskeisiä asiantuntijoita ja organisaatioita kohtaan.

NYT Suomessa on ajauduttu samalla tielle. Nimettömät hallituslähteet moittivat Iltalehden haastattelussa sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitosta (THL) että kansallista rokoteasiantuntijaryhmää (KRAR) hitaasta rokotetahdista kolmansien koronarokotteiden osalta.

Samassa yhteydessä nimettömät lähteet vaativat varsin suorasukaisesti potkuja KRAR:in sihteerille Hanna Nohynekille ja peitellysti myös THL:n johtajalle Markku Tervahaudalle. Hallituslähteiden esittämät syytökset ja erottamisvaatimukset ovat hämmentäviä ja kohtuuttomia.

Nimettöminä esitetyt näkemykset eivät edusta koko hallituksen kantaa. Se on selvää. Tästä kertoo se, että hallituksen sisältä on arvosteltu ankarasti ulostuloa.

Ei ole suuri salaisuus että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on ministerinsä Krista Kiurun (sd.) johdolla ollut tyytymätön THL:n toimintaan. Salaisuus ei ole sekään, että STM:ssä on oltu tyytymättömiä KRAR:n hitauteen kolmannen rokotteen osalta.

Tätä taustaa vasten ei ole vaikea päätellä, minkä ministeriön suunnalta nimettömänä annetut lausunnot ovat peräisin.

KRAR:in tehtävään kuuluu arvioida rokotusten turvallisuutta ja lääketieteellisiä perusteita. Ryhmän jäsenet edustavat alan korkeinta osaamista. Hallituksen sisällä tällaista asiantuntemusta ei löydy.

Yksittäisten ministereiden on nyt pysyttävä lestissään ja luotettava siihen, että asiantuntijaelimet tekevät oikeita linjauksia. Päättäjien rooliin ei kuulu murentaa yleistä luottamusta keskeisiä asiantuntijoita ja organisaatioita kohtaan.

Iltalehden avustuksella toteutettu vaikutusoperaatio ei tuottanut vuotajien kannalta toivottua tulosta. Pikemminkin kävi päinvastoin. Lopputulos oli vuotajien kannalta poikkeuksellisen nolo.

Koronapandemia koskettaa kaikki kansalaisia ja herättää monenlaisia tunteita ihmisten keskuudessa. Poliittisten pelien pelaaminen ja irtopisteiden kerääminen koronan avulla on tästä syystä erittäin tuomittavaa.