Maakunta on paras pohja sote-palveluille

Pääkirjoitus

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat julkistivat viime viikolla linjauksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta. Vastuu palveluiden järjestämisestä siirretään 18 maakunnalle, minkä
lisäksi Uudellemaalle tarjotaan erillisratkaisua.

Linjaus toteuttaa yhden niistä kynnyskysymyksistä, joita keskusta asetti ehdoksi hallitusneuvotteluihin osallistumiselle. Se merkitsee käytännössä sen maakuntamallin toteutumista, jonka keskusta esitti jo vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Sote-ratkaisu oli ensimmäinen merkittävä julkisuuteen tuotu päätös SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen johtamissa hallitusneuvotteluissa. Sitä on pidetty Rinteen kädenojennuksena keskustalle.

Ratkaisu näyttää tulleen yllätyksenä niille, jotka uskoivat ja toivoivat maakuntamallin kuolleen keskustan vaalitappion myötä. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) happamat kommentit ovat tästä hyvä esimerkki.

Jos taas katsotaan hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden pitkän ajan kannanottoja, ratkaisu ei ole lainkaan yllättävä. SDP liputti käytännössä maakuntamallin puolesta vaalikampanjassa, samoin vihreät ja vasemmistoliitto.

Ratkaisun ei pitäisi yllättää niitäkään, jotka ovat tutustuneet perustuslakivaliokunnan lausuntoihin jo useamman vaalikauden ajalta. Niissä on useaan kertaan näytetty vihreää valoa itsehallintoon nojaaville maakunnille.

Viime viikon ratkaisun juuria voidaan etsiä itse asiassa jo vaalikaudelta 2003–2007, jolloin keskusta ja SDP olivat edellisen kerran samassa hallituksessa. Puolueiden asiantuntijat kehittelivät jo silloin ideaa palveluiden siirtämisestä vahvemmille hartioille, mutta aika ei silloin ollut vielä kypsä ajatuksen toteuttamiselle.

Ratkaisu näyttää tulleen yllätyksenä niille, jotka uskoivat ja toivoivat maakuntamallin kuolleen keskustan vaalitappion myötä

Nyt hyväksytty perusratkaisu korjaa ne ongelmat, joihin Juha Sipilän hallituksen uudistus kaatui viime vaalikaudella. Vastuu sotesta siirtyy maakunnille, ja aluksi niille siirretään soten lisäksi vain pelastustoimi ja ensihoito.

Keskustan kynnyskysymyksenä oli, että maakunnilla pitää olla muitakin tehtäviä kuin sote. Tämäkin vaatimus toteutuu järkevällä aikataululla.

Muiden tehtävien siirto maakunnille selvitetään ensi vuoden loppuun mennessä. Samalla aikataululla selvitetään maakuntien verotusoikeutta. Nämä selvitykset tehdään parlamentaarisesti, eli oppositio pääsee mukaan valmisteluun.

Sote kaatui viime kaudella kokoomuksen vaatimukseen valinnanvapauden toteuttamisesta. Tämä ongelma ratkaistiin nyt kirjauksella, jonka mukaan maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityiselle ja kolmannelle sektorille varattiin rooli täydentävinä palveluiden tuottajina.

Hallituspuolueet tekivät myös selkeän kädenojennuksen Sipilän hallituksen soteuudistuksen kovimmille kriitikoille. Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun mahdollisuus selvitetään yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa tämän vuoden loppuun mennessä.

Toivoa sopii, että tähän tarjoukseen tartutaan nyt Uudellamaalla.