Keskustan pitää viedä rohkeasti eteenpäin Saarikon aloitetta erityistalousalueista

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ehdotti viime perjantaina puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan erityistalousalueiden perustamista vauhdittamaan kehitystä lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Saarikko esitti vasta alustavia hahmotelmia erityistalousalueiden käytännön toteutuksesta. Niillä voitaisiin soveltaa esimerkiksi erilaisia veroporkkanoita yritysten investointien vauhdittamiseksi. Myös yksityiset kansalaiset voisivat saada erilaisia etuja, huojennuksia ja kannusteita.

Keskusta ei ole esityksensä kanssa yksin. Esimerkiksi harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen työryhmä on esittänyt opintolainahyvitystä harvaan asutun maaseudun alueelle töihin muuttaville.

Saarikko viittasi myös kansainvälisiin esimerkkeihin erityistalousalueista. Idea ei siis ole pelkästään keskustan kehittämä.

Itäisessä Suomessa Saarikon ehdotus sai selvästi paremman vastaanoton.

Poliittisista kilpailijoista kokoomus tyrmäsi Saarikon aloitteen oikopäätä. Hallituskumppani vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ryhtyi vastustamaan veroparatiisien rakentamista Suomen sisälle.

Itäisessä Suomessa Saarikon ehdotus sai selvästi paremman vastaanoton.

Itä-Suomi on menettämässä satojen miljoonien tulot Ukrainan sodan takia. Liikenne Saimaan kanavalla on hiljentynyt. Suomen ja Venäjän välinen kauppa on loppumassa kokonaan, ja venäläisturistien virta itärajan kaupunkeihin on sekin kuihtunut.

Pelkästään turvallisuuspoliittiset syyt puolustavat merkittäviä satsauksia itäisen Suomen auttamiseksi. Muutoin uhkana on alueen kuihtumisen kierre, työpaikkojen menetys ja väestön väheneminen tilanteessa, jossa itärajastamme on tulossa myös Naton ja Venäjän raja.

Tässä tilanteessa vaaditaan uusia, radikaaleja ratkaisuja, koska entiset keinot eivät näytä riittävän.

Keskustan pitää viedä määrätietoisesti eteenpäin Saarikon aloitetta. Rautaa kannattaa takoa niin kauan kuin se on kuumana.

Kommentit (1)

  • Lukija26

    Puheenjohtaja Annikka Saarikko ,ehdotti aivan oikein erityistukialueiden perustamista taantuville alueille ,joissa muuttoliike voimakasta ja työikäisen väestön osalla syntyy luonnollista poistumaa
    Itse olen (76v) ja synnyinkotini sijaitsi Rovaniemen silloisen mlk.n alueella . Lähempiin oppikouluihin oli matkaa (80km ) . Oli selvää ,että suurten metsätyömaiden , sotakorvauksien vuoksi lakattua (- 50 ja 60) luvuilla muuttoliike esim . kaupunki keskuksiin oli suurta . Eritoten Ruotsi veti ,koska siellä investointiin uusiin teollisuusrakenteisiin voimakkaasti . Myös Suomi pääsi kehitykseen mukaan , varsinkin Oulun yliopiston perustamisen myötä ,kehitys otti valtavan loikan . Muistan kun asiasta käytiin vilkasta ,keskustelua ja myös siitä tarvitaanko yliopistoja näin kaukana pohjoisessa ja saadaanko professoreita opetustyöhön . Toisin kävi löytyi uutta ja vanhaa kehitettiin vauhdilla . Nyt tämäkin alue on nopeasti kehittynyt . Nyt kun tiedämme vaikeudet ,mitä ITÄ-SUOMI on menettänyt ja tulee menettämään raja -yhteyksien katkeamisten vuoksi ,on tämäkin huomioitava ja ryhdyttävä vastatoimenpiteisiin ennakkoon ,ettei menetetyt työpaikat ja elinkeinot katoa ts. saadaan korvaavia elinkeinoja tilalle . Ei jälkijunassa vaan juuri nyt ,toimien . Annikka Saarikko lisää tällaisia avauksia ,myös tekoja niiden toteuttamiseksi yhdessä toimien .

    ystävällisin terveisin : Seppo Kotaniemi
    Keski-Suomi , Äänekoski

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen