Keskustan myötätuuli näkyy gallupeissa – ja siitä pitää ottaa loppukirissä kaikki irti

Pääkirjoitus

Aluevaalien ennakkoasetelmat ovat poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Miten puolueet pärjäävät ensimmäistä kertaa järjestävissä vaaleissa, ja kuinka ahkerasti äänestäjät lähtevät liikkeelle?

Äänioikeutetuista äänesti ennakkoon hieman yli 26 prosenttia. Määrä on odotettua suurempi. Pahimmat pelot äänestysprosentin romahtamisesta reilusti alle 40 prosentin eivät toteudu, jos vaalipäivänä käydään uurnilla entiseen tapaan.

Vaalien alla tehdyt kannatusmittaukset ovat myös poikenneet totutusta linjasta. Isoin yllätys on ollut keskustan nouseminen sekä HS:n että Ylen gallupeissa kärkikolmikkoon.

Molemmissa mittauksissa keskustalle povattiin selvästi suurempaa kannatusta kuin viime kesän kuntavaaleissa. Puolueen kannatus kasvoi merkittävästi myös edelliseen aluevaaligallupiin verrattuna. Vaikka Helsingin puuttuminen vaaleista vaikuttaa gallupeihin, se ei yksistään selitä keskustan nousua.

YLEN gallupin perusteella keskusta voi napata aluevaaleissa jopa toisen sijan, sillä sen kannatus oli vain muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen SDP:tä pienempi. Vielä jokin aika sitten tällaisia ennusteita olisi pidetty täysin mahdottomana.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan keskusta on onnistunut vaalien alla saamaan takaisin eduskuntavaaleissa 2019 ja kuntavaaleissa 2021 perussuomalaisiin lähteneitä äänestäjiä. Muutos on suuri, sillä virta on viime vuosina kulkenut päinvastaiseen suuntaan.

Hyvänolon tunne ei saa kuitenkaan hiipiä keskustalaisten puseron alle. Vaalityö on vielä pahasti kesken.

HYVÄT galluplukemat lämmittävät keskustalaisten mieltä. Uutiset ovat nostaneet luonnollisesti puolueväen itsetuntoa vaalipäivän alla.

Myönteisistä kannatuslukemista voi ja saa iloita. Hyvänolon tunne ei saa kuitenkaan hiipiä keskustalaisten puseron alle. Vaalityö on vielä pahasti kesken.

Ääniä on antamatta vielä paljon. Keskustan ehdokkailla ja taustajoukoille, kuten muiden puolueiden toimijoilla, riittää äänestäjien vakuuttamisessa töitä vaalipäivään asti.

SE ON tullut jo selväksi, että keskusta ja sen sanoma aluevaaleissa kiinnostaa äänestäjiä. Keskustan vaalikampanjan keskiöön nostamat asiat, kuten lähipalvelut ja sote-alan työntekijöiden jaksaminen, kiinnostavat kansalaisia.

Keskustan vyöry aluevaalien alla tehdyissä gallupeissa vaikuttaa varmasti myös kilpakumppaneiden toimintaan. Keskusta on syytä varautua siihen, että puoluetta haastetaan kilpailijoiden toimesta tavalla taikka toisella vielä ennen vaalipäivää.

Viimeisen vaaliviikon kannatusmittaukset antavat keskustalle hyvät lähtökohdat varsinaiseen vaalipäivään. Tällaista tilanne puolueella ei ole ollut pitkään aikaan.