Keskusta voi voittaa gallupit kuntavaaleissa hyvällä ehdokasasettelulla

Pääkirjoitus

Yleisradion uusin kannatusmittaus herättää huolta niin SDP:ssä, kokoomuksessa kuin keskustassakin.

Sosiaalidemokraatit menettivät ykköspaikkansa perussuomalaisille, jotka kiilasivat marraskuussa suurimmaksi puolueeksi 20,9 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaisten ero SDP:hen oli toki vain 0,3 prosenttiyksikköä, mutta kannatuksen trendit olivat pääministeripuolueen kannalta huolestuttavia. Perussuomalaisten kannatus on kasvanut jo useamman kuukauden samaan aikaan kun SDP:n suosio on laskenut.

Trendien perusteella perussuomalaisten nousua ykköseksi ei voi pitää yllätyksenä. SDP nousi viime keväänä ykköseksi pitkälti Sanna Marinin ansiosta. Uusi pääministeri johti jämäkästi koronakriisin hoitoa, mikä nosti myös hänen puolueensa kannatusta.

Henkilöön sidottu suosio on tunnetusti katoavaa laatua. Myös Marinin kasvot ovat alkaneet kulua, eikä koronan toinen aalto tuo hänelle enää samaa nostetta kuin ensimmäinen.

On väistämätöntä, että muut aiheet nousevat poliittisessa keskustelussa vähitellen etualalle koronan kustannuksella. Tämä suosii oppositiota, jonka ykköspuolueeksi perussuomalaiset ovat nyt selvästi nousseet.

SDP:n suurin huoli on, miten kauan ja miten alas kannatuksen liuku jatkuu. Kannattaa muistaa, että tasan vuosi sitten Antti Rinteen pääministerikauden viimeisessä gallupissa SDP:n kannatus oli vain 13,2 prosenttia.

Perussuomalaisten suosion kasvu kertoo siitä, että puolueen teemoille on edelleen vahva tilaus äänestäjien keskuudessa. EU-vastaisuus ja maahanmuuttokritiikki purevat.

Perussuomalaisten suosion kattoa ei ole välttämättä edes vielä nähty. Vuosi sitten Yle mittasi puolueelle jopa 24,3 prosentin kannatuksen.

Kokoomuksen kannatus putosi Ylein mittauksessa 15,9 prosenttiin. Perussuomalaiset karkasi jo lähes viiden prosenttiyksikön päähän.

Myös kokoomusta huolettaa pidemmän ajan kehitys. Vuosi sitten kokoomuksen kannatus oli vielä 18,6 prosenttia.

Kokoomuksen sisällä kuplii jo tyytymättömyys puheenjohtaja Petteri Orpoa kohtaan. Ylen gallupin jälkeen julkisuudessa alkoi jo spekulointi ylimääräisestä puoluekokouksesta kuntavaalien jälkeen.

Orpon seuraajapörssin kärkeen ovat kiilanneet varapuheenjohtajat Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen. Kummankin poliittinen profiili sijoittuu selvästi Orposta oikealle.

Keskustalle Yle mittasi nyt 12,1 prosentin kannatuksen, muutaman kymmenyksen vähemmän kuin kuukausi sitten. Toki luku on parempi kuin vuosi sitten, jolloin kannatus oli 10,6 prosenttia.

Kahdentoista prosentin kannatus ei kuitenkaan keskustaa mairittele. Sen toteutuminen kuntavaaleissa tietäisi puolueen aseman romahdusta kuntakentällä.

Ylen gallupissa kysyttiin eduskuntavaalien kannatusta. Todennäköisesti luvut eivät kuitenkaan kovin dramaattisesti muuttuisi, jos vastaajilta kysyttäisiin, mitä puoluetta he aikovat äänestää kuntavaaleissa.

Toisaalta juuri kuntavaaleihin pätee se, että vaaleja ei gallupeilla ratkaista. Vaalit käydään erikseen 300 kunnassa. Puolueiden suosio riippuu hyvin pitkälle siitä, millaisia ehdokkaita ne löytävät listoilleen kussakin kunnassa.

Tässä on myös keskustan mahdollisuus. Keskustan kannatus voi ylittää kuntavaaleissa nykyiset gallupit useilla prosenttiyksiköillä, jos se saa kuntiin kattavat ehdokaslistat.

Ehdokkaiden hakeminen vaatii nyt vain kovaa työtä. Gallup-harmauden keskellä toiveita herättää puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen tieto, että ehdokassitoumuksia on allekirjoitettu enemmän kuin samana ajankohtana ennen edellisiä kuntavaaleja neljä vuotta sitten.