Jääkiekon MM-kilpailuja ei voi järjestää Valko-Venäjällä – tämän pitäisi olla päivänselvää myös kansainväliselle jääkiekkoliitolle

Pääkirjoitus

Jääkiekon MM-kisat on tarkoitus pitää ensi keväänä Valko-Venäjällä ja Latviassa. Valko-Venäjän poliittisen kriisin takia paineet kisojen siirtämisestä muualle ovat kasvaneet päivä päivältä.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto piti keskiviikkona kokouksen kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä. Toiveista huolimatta liitto ei saanut tehtyä asiasta lopullista päätöstä. Järjestön puheenjohtajan, sveitsiläisen René Faselin mukaan liitossa ymmärretään kuitenkin Valko-Venäjän haasteet.

Toinen MM-kisojen järjestäjämaa Latvia on ehättänyt jo ilmoittamaan, että se ei halua järjestää yhteisiä kisoja Valko-Venäjän kanssa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja sen puheenjohtajan nihkeä suhtautuminen kisojen siirtämiseen pois Valko-Venäjältä on herättänyt ihmetystä – ja syystäkin. Ulospäin on näyttänyt siltä, että liitto tekee kaikkensa, jotta kisat pidettäisiin sovitulla tavalla ankarasta kritiikistä huolimatta.

Puheet, että urheilua ja politiikkaa ei kannata sekoittaa keskenään, ovat täyttä puppua ja paljastavat niiden lausujien todellisen asenteen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Rene Faselin rimpuilu kisojen siirtämistä kohtaan synnyttää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Pelisilmän totaalinen puuttuminen ei murenna pelkästään puheenjohtajan arvovaltaa, vaan tekee hallaa koko liiton toiminnalle.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka tiedetään kovaksi jääkiekkomieheksi. Tästä syystä kisojen menettäminen olisi hänelle kova henkilökohtainen isku.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton johdon kumartaminen Valko-Venäjän johtajalle näyttää tässä tilanteessa irvokkaalle.

Suomessa jääkiekkopäättäjät ovat liiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan johdolla tarkentaneet alun haparoinnin jälkeen omaa mielipidettään ja puoltavat nyt kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. Suomalaisten jääkiekkopäättäjien näkemys on ainoa oikea.

Jääkiekko on suomalaisille pyhä asia. Sen takia ei kuitenkaan kannata myydä omaa sieluaan.

Jääkiekko on suomalaisille pyhä asia. Sen takia ei kuitenkaan kannata myydä omaa sieluaan. Kansalaisten ihmisoikeuksia polkevan diktatuurin tukeminen ei näytä hyvältä missään olosuhteissa.

Jääkiekon mahtimaana Suomi ei voi katsoa sivusta, kun lajin mainetta tärvellään huonoilla päätöksillä. Jääkiekon asema suomalaisessa urheilukentässä on vahva, mutta ei sekään kestä mitä tahansa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton hampaattomuuden takia osallistujamaat ovat ryhtyneet itse pohtimaan toimia MM-kisojen siirtämiseksi.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi MT:lle, että asiaa puidaan nyt myös Euroopan unionin tasolla. Saarikon mukaan EU-ministereiltä on tulossa kannanotto, jossa vaaditaan kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä.

Tiede- ja kulttuuriministerin mukaan kisojen järjestäminen on turvallisuusriski Valko-Venäjän levottomuuksien ja huonon koronatilanteen takia.

EU-maiden toiminta on ryhdikästä ja odotettua. Euroopan parlamentti ilmoitti jo syyskuussa, että se ei hyväksy Lukašenkan presidenttiyttä vaalivilpin takia.