Irrotamme rahaa

Nimimerkki ”teinkö sokkelin turhaan” on kansanperinteessä se pöljä joka kysyi että saako naapurin tontille rakentaa.

Ja vanha vitsi tuli lihaksi. Muuan Antti Rinne -niminen möläyttelijä meni lupailemaan kaikkea hyvää kaikille-innossaan että eläkerahoista voidaan irrottaa rahaa muutama sata miljoonaa.

Mummojen eläkkeistä pari miljardia mummonmarkkaa.

Demareiden kannatuslukemat, ovat romahtamassa. Tämä ilmiö laittaa panikoimaan. Vappusatanen eläkeläisille on kääntynyt vaalitäkystä itseään vastaan. Ja sama miina piti mennä polkaisemaan uudestaan.

Konkreettinen lupaus rahasta ja sen lupauksen pettäminen on niitä harvoja virheitä jotka äänestäjä muistaa. Toki satanen eläkkeisiin on tulossa ”jollain aikavälillä”. Ai niin, ja jos työllisyysaste nousee hieman yli sadan prosentin. Voi se nousta, on kokemusta kahdesta yhtaikaisesta työstä. Progressio piti huolen, ettei päässyt rikastumaan.

Rahan irrottaminen toki on mahdollista, vaikka kaikki eläketoimijat ruttasivat ajatuksen mahdottomana. Jopa SAK sen ymmärtää, jopa Rinteen ennen johtama Pro sen ymmärtää.

Myötähäpeäisistä ilmeistä päätellen koko Rinteen hallitus ymmärtää, Rinnettä lukuun ottamatta.

Mutta on siis irrotettu rahaa. Se tapahtui melkein viisikymmentä vuotta sitten. Olin ollut armeijassa, nuori vaimo oli töissä. Hän oli säästellyt rahaa uuteen imuriin. Jääkäri tuli armeijasta ja irrotti rahat skootteriin.

Voi voi, kun on irrotettu rahaa myöhemminkin. Aina oli ollut puhetta, että sohvakalusto on uusittava. Eräänä päivänä jouduin ilmoittamaan, että myöhästyn kotiintulosta, koska olen vielä Kouvolan yläpuolella. Tuota, tuota, kävin Lahdesta Cadillacin.

Rouva mainitsi heti sohvakaluston. Myönsin sen rahaerän tulleen irrotetuksi, mutta tarkkaan ajatellen, tässä on kaksi sohvaa peräkkäin. Nahkaa juu!

Mutta oikeasti. Kuinka tyhmänä vaalikarjaa pidetään. Otetaan tuosta ja siirretään tuohon, vaikka Rinteellä ei ole mitään valtuuksia puuttua eläkejärjestelmän rahoihin.

Ja, voi kun ei jaksaisi, hänen luottonaisensa, Paatero-niminen päihdetyönohjaaja, hoitaa Veikkauksen aiheuttamat rahapeliongelmat poistamalla pelejä, mutta tuomalla uusia toisaalle.

Menen tällä viikolla pankkiin. Otan lainan. Lupaan maksaa sen jollain aikavälillä, kunhan voitan kolikoita kaupan nurkasta.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen